Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
09
července

Zpřístupnění zahrady Strakovy akademie

Úřad vlády České republiky

zpět na výpis akcí
 

V sobotu 9. července 2022 si budou moci zájemci poprvé prohlédnout nově zrekonstruovanou zahradu Strakovy akademie.

Datum:09. 07. 22
Cena:Zdarma
Čas:10:00 - 18:00
Kategorie: poznání|po praze, památky, ostatní

Úřad vlády ČR během prázdninových měsíců zahradu zpřístupní každou sobotu.

Zahrada Strakovy akademie prošla v uplynulých měsících zásadní rekonstrukcí, která měla za cíl odstranit některé původní necitlivé zásahy, dát zahradě reprezentativní charakter adekvátní významu budovy sídla vlády a kompozičním řešením navázat na styl a dílo původního architekta Františka Thomayera.

Jsem ráda, že nám podařilo úspěšně dotáhnout rekonstrukci zahrady ještě před českým předsednictvím Radě EU. Chtěli bychom tento prostor co nejvíce otevřít lidem, proto jsme se rozhodli zpřístupnit zahradu všem už 9. července, a pak každou následující sobotu až do konce prázdnin, ještě před oficiálním otevřením zahrady, které bude na konci srpna. Přeji všem návštěvníkům, aby zde strávili příjemný čas při procházkách Prahou,“ dodává vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

Zvolená historizující koncepce prostoru odpovídá novobarokní architektuře budovy i přísným nárokům soudobé památkové péče a zohledňuje možnosti efektivní údržby po celé vegetační období. Bylo vybudováno téměř 5 000 m2 dlážděných povrchů, zregenerováno přes 11 000 m2 trávníku, obnoveny živé ploty a zasazeno 380 pokryvných a solitérních růží. V zahradě je možné napočítat až 15 000 květin.

Zahrada je nově uspořádána tak, aby mohla sloužit nejen k reprezentačním účelům, ale mohla být také pravidelně otevírána pro veřejnost. Do konceptu byly kromě centrálních zdobných polí zapracovány dvě výstavní plochy umožňující realizaci mobilních výstav. Obnova areálu byla navíc koordinována s rekonstrukcí Kosárkova nábřeží tak, aby bylo vytvořeno i důstojné předpolí zahrady a došlo k jejímu funkčnímu a estetickému provázání s nábřežím Vltavy.

Zahrada Strakovy akademie bude otevřena během července a srpna každou sobotu v čase od 10.00 do 18.00. Vstup z Kosárkova nábřeží.

Úřad vlády České rep...
Tel: 224 002 709
Nábřeží Edvarda Beneše 4
Praha 1, 11801
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: