Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
01
ledna

Novoroční koncert České filharmonie

Česká filharmonie

zpět na výpis akcí
 

Koncert se uskuteční bez účasti publika v sále, bude živě přenášen na ČT art a na hlavní facebookové stránce České filharmonie

Datum:01. 01. 21
Cena:Zdarma
Čas:20:00 - 21:30
Kategorie: kultura|koncerty, klasika, hudba

Každoroční hudební vítání Nového roku bude tentokrát také narozeninovou oslavou. Dne 4. ledna 2021 tomu bude 125 let, kdy se poprvé na podiu Dvořákovy síně sešla pod taktovkou Antonína Dvořáka Česká filharmonie. Rozhodli jsme se oslavit Nový rok a toto významné výročí v rytmu tance z děl výhradně českých autorů. V jejich skladbách dostane prostor každá nástrojová skupina, její první hráči včetně koncertních mistrů.
Zazní výběr z Dvořákových Slovanských tanců, Sukova stylizovaná polka z druhé věty Pohádky, op. 16, Smetanova předehra k opeře Hubička, či populární Žabák Václava Trojana. Nebude opomenuta ani hudba Dvořákova žáka Oskara Nedbala – dirigenta, skladatele, violisty, který byl významnou osobností tehdejších evropských hudebních kruhů. Podstatným způsobem ovlivnil umělecký vývoj České filharmonie a vyváděl ji také z finančních potíží. Dne 24. prosince 2020 uplyne 90 let od jeho úmrtí. Z Nedbalova díla uslyšíme valčík Kavalír z operety Polská krev. Připomeneme si i hudbu dalšího Dvořákova žáka Julia Fučíka, který České filharmonii věnoval pochod Sempre avanti!
Ku příležitosti jubilea České filharmonie zkomponoval Jan Kučera Concerto grosso pro dvoje housle, violoncello a orchestr. Ve světové premiéře Kučerovy skladby se představí koncertní mistři Jan Mráček, Jiří Vodička a Václav Petr.

••• ÚČINKUJÍCÍ•••
Jan Mráček housle
Jiří Vodička housle
Václav Petr violoncello
Robert Kozánek trombon
Ondřej Roskovec fagot
Jaroslav Halíř trubka
Tomáš Netopil dirigent
Česká filharmonie
Jiří Vejvoda moderátor

Mapa po Praze

Tato akce má více míst konání po Praze

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: