Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
05
června

The World of Banksy

Mánes

zpět na výpis akcí
 

Výstava jednoho z nejzáhadnějších umělců všech dob s tvůrčím pseudonymem Banksy

Začátek:05. 06. 20
Konec:27. 09. 20
Cena:od 340 Kč
Čas:10:00 - 21:00
Kategorie: kultura|galerie, vizuální umění

Galerie Mánes se stává hostitelem speciálního výběru více než 60 děl nejznámějších tištěných verzí ze soukromých sbírek a více než 30 nástěnných graffiti jednoho z nejzáhadnějších umělců všech dob s tvůrčím pseudonymem Banksy. Výstava nazvaná „The World of Banksy“, ve které se veřejnosti představí umělcova vizualizovaná umělecká díla pospolu, bude ke zhlédnutí v galerii Mánes od 5. června do 27. září 2020.

Banksy je nejslavnějším světovým graffiti umělcem, který napříč světem, od Londýna po New York, od Berlína po Timbuktu, od Gazy po Tokio, transformuje ulice do gigantických pláten. Je utajeným hrdinou, který se záměrně vyhýbá řízené publicitě a odhalení své identity, což je typickou známkou dnešní digitální doby, ve které většina naopak usiluje o maximální zviditelnění. Banskymu, který se uměleckým graffiti zabývá již od 90. let 20. století, se rychle podařilo pomocí svého tak odlišného přístupu „proti všem“ a skrýváním vlastní identity vytvořit vlastní mýty.

Pod touto tajemnou rouškou se jeho antikapitalistická, protiválečná a autoritám odporující tvorba stávala rychle, den za dnem, jedinečnou senzací. Zatímco některým jeho přístup, spočívající ve smělé kritice obrazů, politiky, nebo dokonce umění a muzeí podpírajících populární kulturu připadal jako jednoduchá revolta, většina začala v jeho tvorbě nacházet důvtip a hlubší smysl.

Klasická umělecká díla, která však pojal svým vlastním stylem, byla vystavena na zdech významných uměleckých institucí jako například British Museum, TateModern nebo Louvre. Fakt, že nebyl nikdy přistižen při žádné z těchto akcí, a že jeho díla byla zaregistrována mnohdy až po několika dnech, jen ještě více rozvlnil vzniklý rozruch. Přestože se tak postavil proti komodifikaci umění, jeho díla si našla kupce ochotné zaplatit v aukcích rekordní sumy. Idea, že ulice jsou všech, byla natolik lákavá, že populární kultura, kterou tak kritizoval, jeho tvorbu pohltila.
Zatímco popová hvězda Christina Aguilera, která nikdy neváhala kritizovat vládní autority, zakoupila díla vyobrazující královnu Viktorii jako lesbu, nechal si Justin Bieber vytetovat RedBalloon Girl na svou paži. Banksy, jehož tvorba byla vždy v centru kontroverze, byl časopisem Times zahrnut mezi 100 nejvlivnějších osob roku 2010. Jeho jméno se tak vyskytlo ve stejném žebříčku jako například Obama nebo Lady Gaga. V daném žebříčku byl pravděpodobně také jedinou osobností takového druhu, jejíž pravá identita nebyla odhalena.

S cílem nechat návštěvníky naplno pocítit ducha pouličního umění chce tato výstava nabídnout odlišnou zkušenost se svobodnou graffiti tvorbou – Banksyho kritickým přístupem a inovativním přístupem mladých umělců. ,,The World of Banksy‘‘ přináší odlišný náhled na problematiku Banksyho neznámé identity skrze koncepci ulice, která je jak základnou pouličního existencionálního boje, tak každodenní atmosférou. Výstava je proto významná také díky skutečnosti, že se jedná o první představení tohoto umělce v Praze.

Banksy, který se nebrání sám sebe označovat za „uměleckého teroristu“ a jehož nástěnné malby se ihned dostávají na titulní strany celostátních medií, plánuje vypustit svůj závan rebelie do pověstné pražské atmosféry.

Mánes
Tel: +420 730 150 772
Masarykovo nábřeží 250/1
Praha 1, 110 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: