Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Art 19

Menu
náš tip
15.12. do 03.02.
11:00 - 18:00
Centrum současného umění DOX
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Art 19

Světoví umělci reagovali na výzvu iniciativy Art 19 a vytvořili díla na podporu ochrany lidských práv a činnosti organizace Amnesty International.

 
Cena: od 90 Kč
 
Centrum současného umění DOX
Poupětova 793/1
17000, Praha 7
Vizitka pořadatele 
 

Přední světoví umělci Gerhard Richter, Yoko Ono, William Kentridge, Ilja a Emilia Kabakovovi, Čiharu Šiota, Šilpa Gupta, Kiki Smithová, Širin Nešatová, Ayşe Erkmenová a Rosemarie Trockelová reagovali na výzvu iniciativy Art 19 a vytvořili unikátní díla na podporu ochrany lidských práv ve světě a činnosti organizace Amnesty International.

Deset originálních tisků podepsaných autory tvoří mimořádný sběratelský soubor, který vystaví světové galerie při příležitosti Dne lidských práv: Berlínská me Collectors Room Berlin / Stiftung Olbricht, ženevská MAMCO – Musée d’art moderne et contemporain, pařížský Salon D’Honneur Grand Palais a pražské Centrum současného umění DOX.

 

Název projektu Art 19 odkazuje na článek 19 Všeobecné deklarace lidských práv: „Každý má právo na svobodu přesvědčení a projevu.“

Art 19 je iniciativa založená čtyřmi přáteli s celoživotními zkušenostmi v oblasti umění a lidských práv. Tvoří ji Mike Karstens (galerista a tiskař z Münsteru), Burkhard Richter (právník, umělecký poradce a kurátor z Düsseldorfu), Bill Shipsey (zakladatel Art for Amnesty a advokát z Dublinu) a Jochen M. Wilms (podnikatel a producent uměleckých projektů z Berlína). Ambicí Art 19 je prostřednictvím portfolia Box One získat finance na podporu práce Amnesty International v oblasti lidských práv, oslovení umělci svá díla věnovali bez nároku na honorář.

Původní myšlenka vzešla ze spolupráce Billa Shipseyho a Jochena M. Wilmse na projektech pro Art for Amnesty, programu organizace Amnesty International, který zapojuje umělce do boje za lidská práva. Následně byli osloveni Mike Karstens a Burkhard Richter, kteří iniciativě přinesli své mimořádné zkušenosti a kontakty na nejvyšší úrovni ve světě současného umění.

Mike Karstens spolupracuje s předními světovými umělci po celá desetiletí. Jeho edice jsou zastoupeny ve sbírkách předních světových muzeí a mezi jeho projekty patří spolupráce na dvou projektech Gerharda Richtera: vytvoření okna kolínské katedrály či monumentálního díla Strontium. V rámci spolupráce na projektu Art 19 – Box One se sešla díla výjimečných umělců, přičemž každé z nich klade vysoké nároky na technické zpracování.


Zpět na homepage