Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Evropské dialogy Václava Havla: EU mezi včerejškem a zítřkem

Menu
náš tip
20.05. do 20.05.
12:30 - 20:00
Centrum současného umění DOX
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Evropské dialogy Václava Havla: EU mezi včerejškem a zítřkem

Evropské dialogy Václava Havla jsou mezinárodní projekt, který podporuje otevřenou diskusi o aktuálních tématech.  

Centrum současného umění DOX
Poupětova 793/1
17000, Praha 7
Vizitka pořadatele 
 

Evropské dialogy Václava Havla jsou mezinárodní projekt, který podporuje otevřenou diskusi o aktuálních tématech, ovlivňujících další směřování současné Evropy, s přihlédnutím k duchovnímu odkazu Václava Havla.

V roce 15. výročí vstupu do EU a pouhé čtyři dny před důležitými volbami do Evropského parlamentu se chceme společně zamyslet nad bilancí České republiky v Evropské unii a Evropské unie v České republice i ve střední Evropě a zároveň se zahledět do budoucnosti, a to zejména očima mladých lidí, jejichž životy bude EU ovlivňovat.

12.30–13.00 Registrace

13.00–13.15 Zahájení

Michael Žantovský (ředitel Knihovny Václava Havla)

Dana Kovaříková (vedoucí Zastoupení Evropské komise v České republice)

13.15–13.35 Performance Bohdana Bláhovce na téma EU mezi včerejškem a zítřkem, hudební doprovod Jakub Cermaque

13.35–14.50 Panel I EU – věc lásky, nebo manželství z rozumu

Ve svém projevu k Evropskému parlamentu Václav Havel už v roce 1994 řekl, že po prostudování Maastrichtské smlouvy a ostatních dokumentů, na nichž je Evropská unie založena, byl osloven jeho rozum nikoliv jeho srdce. Před vstupem do Evropské unie vládla v nemalé části populace euforie z „návratu na Západ“. V referendu v roce 2003 hlasovalo 77% lidí pro vstup do EU. Lze 15 let poté říci, že srdce občanů hoří pro EU? Jak dnes prožíváme evropskou identitu? Nejedná se pouze o svazek z rozumu oproštěný od emocí? Kde lze hledat pozitivní „charisma“ EU, především pro mladé lidi?

Hosté: Věra Jourová (Evropská komise), Lenka Zlámalová (Echo24), Martin Povejšil (Ministerstvo zahraničních věcí ČR) a Pavel Rychetský(Ústavní soud ČR)

Moderuje: Jiří Hošek (Seznam TV)

14.50–15.10 Přestávka na kávu

15.10–16.25 Panel II Střední Evropa v Evropské unii a Evropská unie ve střední Evropě

V některých ohledech prožívá v posledních letech střední Evropa krizi evropské identity. Objevují se i snahy obrátit dosavadní kormidlo prozápadního směřování směrem na východ. Čím je tato krize způsobená a jaké jsou její projevy v jednotlivých zemích regionu? A jak Evropskou unii vnímají mladí aktivní lidé, kteří se zapojují do občanského života a snaží se proti takovému směřování bojovat? Mohou blížící se evropské volby signalizovat bod pozitivního obratu?

Hosté: Jan Spiewak (Wolne Miasto Warszawa association), Karolína Farská (Iniciativa Za slušné Slovensko), Karoly Nagy (Youth organisation of party Momentum) a Václav Němec (filozof, pedagog)

Moderuje: Michael Žantovský (Knihovna Václava Havla)

16.25–16.45 Přestávka na kávu

16.45–18.00 Panel IIl Mileniálové a budoucnost EU

Pro mladé lidi je Evropská unie samozřejmou součástí života. Jak ji vidí a jak by si představovali její budoucnost? Jak vnímají blížící se evropské volby? Jsou automaticky pro-evropští? Co mohou dělat pro to, aby ostatní země nenásledovaly příklad Velké Británie? Jaké konkrétní kroky a doporučení mladí lidé pro EU a pro své vrstevníky mají?

Hosté: Kovy (Youtuber), Jaroslav Miller (Univerzita Palackého v Olomouci), Barbora Kollárová (finalistka esejistické soutěže Knihovny Václava Havla) a Vojtěch Dyk (zpěvák)

Moderátor: Zuzana Tvarůžková (Česká televize)

18.00–18.15 Závěrečné slovo: Tomáš Petříček (ministr zahraničních věcí ČR)

18.45–20.00 Hudební program: The Odd Gifts

Zpět na homepage