Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Nocleženka – Darujte nocleh lidem v nouzi

Zimní menu v restauraci Monastiq

Menu
náš tip
01.12. do 28.02.
Mandarin Oriental
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
Zimní menu v restauraci Monastiq

Užijte si chuť zimy s novým sezónním menu v restauraci Monastiq. Vyzkoušejte naše polední menu od 590 Kč.

 
Cena: od 590 Kč
 
Monastiq Restaurace
Nebovidská 459/1
11800, Praha 1
Vizitka pořadatele 
 
Restaurace Monastiq v hotelu Mandarin Oriental, Prague, která sídlí v historickém srdci Malé Strany, přichází s novým podzimně–zimním menu. Nabízí současnou českou kuchyni postavenou na sezónních surovinách vycházejících z bohaté české kulinářské tradice. Doplňuje ji nové koktejlové menu, ideální pro dlouhé večery v intimní atmosféře bývalého kláštera.

Česká kuchyně s kapkou nostalgie

Monastiq dlouhodobě rozvíjí koncept, který vzdává poctu českému kulinárnímu dědictví v moderním, lehčím pojetí. Podzimně-zimní menu je jeho nejnovější kapitolou. Šéfkuchař Michal Horváth a jeho tým čerpají především z toho, co je české kuchyni vlastní – zvěřina, jablka, kaštany nebo fermentovaná zelenina a menu doplňuji i prvotřídními surovinami z dalších evropských regionů. Z těchto ingrediencí pak vznikají chody inspirované tradičními recepty, které propojují poctivost české kuchyně s moderním přístupem.

V předkrmech se objevují sezónní suroviny v lehčím, hravějším pojetí – například grilovaná dýně Hokkaido s bylinkami a černým česnekem, polévky založené na kysaném zelí a kořenové zelenině nebo oblíbený fishcake, tentokrát z candáta. Hlavní chody pak přinášejí kombinace, které jsou na první pohled „české“, ale překvapí detaily: například kachna s červeným zelím se podává s hruškou marinovanou v koření, telecí řízek doprovází jablečno–telecí omáčka a bramborová kaše s hnědým máslem.

„Menu jsme připravovali několik týdnů před jeho spuštěním. Každý nápad, který jsem si napsal na papír, jsme si museli uvařit, vyzkoušet a některé recepty jsme testovali i desetkrát, abychom našli tu nejlepší verzi. Zaměřili jsme se hlavně na sezónnost a pečlivý výběr surovin od našich dodavatelů,“ vysvětluje Michal Horváth, šéfkuchař restaurace Monastiq, Mandarin Oriental, Prague, a dodává:

„Do menu jsme zařadili například jemnou paštiku z drůbežích jater doladěnou černými bagnolskými lanýži od pana Synka. Dále nabízíme tradiční chutě, jako je kachna se zelím a slaným lívancem. Kachny odebíráme od pana Šulce, který nám dodává speciální kukuřicí krmené kachny z francouzské oblasti Dombes. Zařadili jsme také více vegetariánských jídel, například špičaté zelí, dýňové noky nebo smažený sýr s bramborami a koprem. A malý střet chutí přináší candát servírovaný s raviolou plněnou kroupovým jelítkem a ricottou pro zjemnění.“

Důraz na sezónnost se promítá i do dezertů. Podzim a zima se tu neprojevují jen čokoládou, ale také kaštany nebo ořechy. Kromě oblíbené krupicové kaše s churos stojí určitě za ochutnání i kaštanový mousse s karamelovým krémem a zmrzlinou z lískových oříšků.

Bar jako pokračování příběhu

Sezónní koktejlové menu na tuto filozofii navazuje. Část drinků čerpá z podzimní a zimní atmosféry Prahy a pracuje s tóny lesa, kouře, whiskey a bylinek, jiná linie se opírá o čajové infuze, med, koření a citrusy. Koktejly tak fungují jako aperitiv i digestiv a často balancují na pomezí horkého nápoje a tekutého dezertu.

„Každý náš koktejl vypráví svůj vlastní příběh. Například Druidovo kouzlo je inspirováno myšlenkou tajemného, sdíleného aperitivu, který je jemný, aromatický a přesto dramatický. Irská whisky dodává teplo, sladký vermut hloubku a čerstvý tymián a rozmarýn nádech bylinkového rituálu. V případě Druidova kouzla se tento koncept sdílení projevuje i servírováním v křišťálovém dekantéru se dvěma měděnými skleničkami, takže si hosté koktejl mohou vychutnat společně,“ dodává Carlo Monzon, Head Bartender v hotelu Mandarin Oriental, Prague.

Na výběr mají hosté i další signature koktejly: Whisper of Jade, založený na voňavém skořicovém čaji, jemném amarettu, nádechu medu a citronu; Silk Blossom, inspirovaný zimními květy, spojující jemné, delikátní a svěží tóny; nebo Cocopari, hřejivý mix Malibu, kokosu, Campari, citronu a čokoládových bitters, který přináší sladko-hořkou rovnováhu a tropický nádech.

Sezónní chutě pod klenbou času

Večeři nebo oběd v restauraci Monastiq si můžete dopřát v kulisách bývalého dominikánského kláštera ze 14. století, kde dnes Mandarin Oriental, Prague sídlí. Historické klenby, kamenné prvky a tichý dvůr Malé Strany vytvářejí prostředí, které přirozeně nahrává poklidné zimní atmosféře. Nová nabídka Monastiq tak není jen sezónní obměnou lístku, ale pokračováním příběhu o tom, jak může česká kuchyně vypadat v 21. století.

 


Zpět na homepage