Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Od císaře k soudruhovi

Menu
náš tip
01.03. do 31.03.
Centrum Černý Most
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Od císaře k soudruhovi

Výstava představuje životy 10 osobností naší historie, které se nebály být samy sebou.

Centrum Černý Most
Chlumecká 765/6
198 19, Praha 9
Vizitka pořadatele 
 

Od 1. března bude v Centrum Černý Most naše další výstava Od císaře k soudruhovi, která představuje 10 životních příběhů známých i neznámých osobností naší historie, které spojuje jedno, že se nebály být samy sebou.

Výstava Od císaře k soudruhovi
Bojovali za emancipaci, angažovali se v politice, patřili mezi prvorepublikové LGBTQ+ aktivisty*ky nebo v nacistických táborech symbolizovali tzv. růžové trojúhelníky. Jak už samotný název Od císaře k soudruhovi napovídá, výstava se bude věnovat příběhům lidí, kteří se narodili v období od konce 19. do poloviny 20. století a žili tak v době, která sehrála důležitou roli v boji za práva žen i LGBTQ+ lidí.

Návštěvníci výstavy se budou moct seznámit například s první brněnskou taxikářkou, právníkem, který bojoval za práva neheterosexuálních lidí anebo s „copatým doktorem z hor“, který se rozhodl nežít podle konvencí.

Přidanou hodnotou budou ilustrované portréty jednotlivých osobností od Barbory Idesové a Dany Ledl z ateliéru Žitomír, které výstavě dodají i umělecký ráz a budou jednotícím prvkem celé výstavy.

V ŽIVOTě 90 máme v claimu „s námi sami sebou“. Podporujeme starší lidi v tom, aby mohli svůj život prožívat tak, jak sami chtějí a zároveň bojujeme za to, aby byli starší lidé respektováni svým okolím i společností a mohli se rozhodovat dle své vlastní vůle. Výstava je proto poděkováním a oslavou těch, kteří se nebáli bojovat za to, aby mohli být sami sebou i přes nástrahy a nesouhlas tehdejší doby.

„Přála bych si, aby si lidé z výstavy odnesli odvahu být sami sebou a také uvědomění, že svoboda žít, tak jak každý chceme, není samozřejmost, a každý by proto měl této možnosti využívat naplno,“ říká Michaela Jirsová, koordinátorka LGBTQ+ aktivit ze ŽIVOTa 90.

Výstava je k vidění 1. - 31. 1. 2024 v Centru Černý Most (vedle multikina).


Zpět na homepage