Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Tim Burton - Návraty

Group Therapy

Menu
náš tip
26.04. do 11.08.
10:00 - 20:00
Dům U Kamenného zvonu
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
Group Therapy

Nová výstava, která ve více než 80 dílech od 46 současných umělců reflektuje aktuální společenská témata jako ohrožení demokracie, vzestup autoritářů

Dům U Kamenného zvonu
Staroměstské náměstí 605/13
10000, Praha 1
Vizitka pořadatele 
 

Německý Telekom je donátorem rozsáhlé sbírky východoevropského umění vzniklého během posledních dvou dekád. Sbírka byla založena v roce 2010 a sídlí v Bonnu.

Také GHMP se za posledních deset let podařilo shromáždit poměrně rozsáhlý soubor současného umění od devadesátých let k dnešku. Oproti původnímu návrhu ze strany Nathalie Hoyos a Rainalda Schumachera, kurátorů sbírky, abychom vystavili výběr z této pozoruhodné kolekce, jsme se po vzájemných rozpravách rozhodli pro aktivnější spolupráci mezi našimi institucemi.

V připravovaném projektu přinášíme srovnání obou sběratelských přístupů a pokoušíme se konfrontovat autory a jejich témata z naší i jejich strany. Pozornost obracíme také na to, co jedna i druhá instituce reflektují či sledují ve své sbírkotvorné strategii.

Deutsche Telekom pracuje s celým východoevropským prostorem, čeští umělci jsou v jeho sbírce zastoupeni jen menšinově. Cílem projektu bude postavit české zástupce mladých a mladších generací vedle jejich souputníků ze zbytku zemí bývalého „Východu“ a hledat, v čem jsou na stejné vlně a v čem se mohou dokonce absolutně lišit. Na jejich tvorbu budeme nazírat skrze okruhy, jako jsou Rovnoprávnost a demokracie, Kolektivní autorství, Historie a její aktuální percepce, Co přináší a co negují nové technologie a další.

GHMP už v minulosti prezentovala ukázky z různých významných zahraničních kolekcí (Sprengel Museum, Hanover, 1993; Švédská královská sbírka, 1995; Moderna Muset, Stockholm, 1999; Rýnské zemské muzeum, Bonn, 2000; Sbírka Berlinische Galerie, 2002; Prinzhornova sbírka, 2009 ad.). Výstavní projekt Group Therapy je připravován v návaznosti na tuto výstavní linku.


Zpět na homepage