Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Luis Buñuel – velká retrospektiva

Menu
náš tip
03.03. do 26.05.
18:00 - 22:30
Kino Ponrepo
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Luis Buñuel – velká retrospektiva

Kino Ponrepo připravilo ke 123. výročí narození jednoho z nejoriginálnějších režisérů 20. století Luise Buñuela rozsáhlou retrospektivu jeho díla.

 
 
Kino Ponrepo
Bartolomějská 291/11
11000, Praha 1
Vizitka pořadatele 
 

Ta začíná 3. března projekcí filmu Nenápadný půvab buržoazie z roku 1972; v průběhu března až května bude promítnuto dalších dvacet snímků natočených ve Francii, Španělsku i Mexiku.

Národní filmový archiv pořádá retrospektivu Luise Buñuela, považovaného mnoha filmovými kritiky, historiky a režiséry za jednoho z největších a nejvlivnějších filmařů všech dob, jako poctu celé jeho filmařské kariéře. Diváci tak uvidí kromě prvních slavných skandálních filmů z období, kdy byl v Paříži klíčovým členem surrealistické skupiny situované okolo André Bretona, také jeho méně známou tvorbu z etapy, kdy našel po Španělsku a Paříži svůj třetí a finální domov v Mexico City.

„Náš cíl je jasný - popsat unikátní charakter Buñuelovy kariéry - plné náhod i nešťastných tvůrčích pauz, kdy se Buñuel živil všemi způsoby. To, že se poté ve svém exilu v Mexiku dokázal vrátit v pokročilém věku v plné síle ke kinematografii, je fascinující a právě tuto opomíjenou etapu tvorby doporučujeme všem divákům v Ponrepu zhlédnout,” přibližuje David Havas, vedoucí kina Ponrepo, dramaturgii přehlídky. „Druhou prioritou bylo podpořit obraz Buñuela jako filmaře, který byl žánrově mimořádně všestranný,” doplňuje Havas.

V programu kina Ponrepo diváci najdou jim známé a u nás promítané snímky, jako je např. ikonický režisérský debut Andaluský pes z roku 1928, temné drama o komorné přicházející do služby na izolovanou samotu Deník komorné z roku 1963 s Jeanne Moreauovou a Michelem Piccolim v hlavních rolích či Krásku dne (1967), ve kterém hlavní roli manželky-prostitutky ztvárnila Catherine Deneuveová. V rámci přehlídky budou uvedena také díla, která jsou u nás promítána vůbec poprvé. Právě méně známé filmy Buñuelova mexického pobytu v padesátých letech jsou klíčové pro vnímání režiséra jako autora bojujícího proti sociální nespravedlnosti s hlubokým pochopením pro lidské slabosti a život na hraně společnosti. Mezi takové filmy patří mimo jiné příběh dvou tramvajáků Iluze cestuje tramvají z roku 1954 či Zločinný život Archibalda de la Cruz (1955).

Národní filmový archiv pořádá retrospektivu Luise Buñuela ve spolupráci s Institutem Cervantes a Velvyslanectvím Mexika.


Zpět na homepage