Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Lionel Loueke sólo - HH (Benin / Spojené státy)

Menu
náš tip
01.02. do 01.02.
19:30 - 21:00
Novoměstská radnice
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Lionel Loueke sólo - HH (Benin / Spojené státy)

Beninský, v USA působící virtuóz Lionel Loueke se vrátí 2. února 2022 do Prahy s mimořádným sólovým projektem HH.

 
Cena: 400 Kč
 
Novoměstská radnice
Karlovo náměstí 1/23
120 00, Praha 2
Vizitka pořadatele 
 

Koncert, který se měl konat 2. 2. 2022, je přeložen na 1. 2. 2023. Bližší info na https://www.pjmusic-eshop.cz/kontakty/ 

Dokázal v něm přetransformovat skladby velkého učitele Herbieho Hancocka do osobité a přitom zvukově „plné“ podoby jen pomocí kytary, trochy zvukových efektů a hlasu.

Kytarový kouzelník Lionel Loueke vděčí Herbiemu Hancockovi za mnohé. Nejen, že legendární klávesista pomohl nadějnému hráči z Beninu získat stipendium na Thelonious Monk Institute Of Jazz při University Of California v Los Angeles. O čtyři roky později přijal někdejšího studenta, jakož mimořádný talent okamžitě rozpoznal, do vlastní kapely. Po Hancockově boku vystupuje Loueke už patnáct let a jak dobře svému mentorovi slouží jsme mohli posoudit i na koncertech u nás.

Louekeho rozhodnutí složit Hancockovi hold jak albem HH (2020), tak prostřednictvím koncertů, tudíž nijak nepřekvapí. Kytarista ovšem kompozice svého učitele nepojal jako pouhé přehrávání standardů. Přetvořil je do svébytných aranžmá pro hlas a kytaru, kterou dokáže proměnit v malý orchestr. Ať už pomocí looperu (umožňujícího zachycení zvukových smyček v reálném čase) a několika zvukových efektů, nebo i zcela bez elektroniky, díky svébytné kytarové technice, kdy hraní melodie, basové linky i rytmu doplňuje perkusivním stylem, vycházejícím z afrických tradic.


Zpět na homepage