Průvodce gastronomií Gault&Millau
Kam na vynikající jídlo se skvělou obsluhou a příjemným prostředím? To poradí česká verze vyhlášeného mezinárodního
průvodce gastronomií Gault&Millau. Do zdejšího kulinářského světa slavnostně vstoupil 28. ledna, kdy byli v budově
Plodinové burzy ČNB oceněni nejlepší šéfkuchaři a restaurace.
Inspektoři Gault&Millau v uplynulém roce anonymně hodnotili stovky kulinářských podniků po celé zemi. V novém
průvodci, jenž je dostupný v knižní i online verzi, jich je uvedeno celkem 411, přičemž 270 nejlepších restaurací
České republiky doplňuje 141 gastroprovozů v kategorii POP. Druhé jmenované sice nejsou inspektory hodnoceny, ale
průvodce je zmiňuje jako zajímavé podniky.
Restaurace jsou hodnoceny na škále od 0 do 19,5 bodu, přičemž do průvodce se s recenzí dostanou jen ty, které získají
alespoň 10 bodů. Na základě přidělených bodů se udělují čepice. Čím víc bodů, tím více čepic.

Oceněné restaurace
Jedinou restaurací, která získala čtyři čepice, je Restaurant Papilio ve Vysokém Újezdě u Berouna. Tři čepice si
pro letošní rok odnáší jedenáct podniků, a to například:
La Degustation Bohême Bourgeoise
Naše degustační menu představuje sezonní výběr od spřízněných farmářů, sběračů a...
U Matěje
Moderní česká kuchyně....
La Finestra
La Finestra in Cucina, druhá italská restaurace šéfkuchaře Riccarda Lucqueho....
Mlýnec
Zažijte elektrizující atmosféru. Ochutnejte současnou gastronomii....
Pot-au-feu
Restaurant Pot-au-feu vznikl za účelem umožnit svým hostům získat v Praze...
Štangl
Ochutnejte degustační menu, ve kterém každý chod představuje zásadní lokální...
Dejvická 34
Dejvická 34 by Tomáš Černý...
Terasa U Zlaté Studně
Restaurace s překrásným výhledem na Prahu....
O Gault&Millau
Francouzského gastronomického průvodce založili novináři Henri Gault a Christian Millau v šedesátých letech minulého století jako reakci na do té doby sešněrovaná hodnoticí pravidla jiných průvodců. Vytvořili pružný systém hodnocení založený na kombinaci udělování symbolu kuchařské čepice („toque“) a bodů. Definovali kulinářské desatero takzvané „Nouvelle Cuisine“. Díky svému přístupu a práci se v roce 1980 dostali na obálku prestižního časopisu Time a jejich systém pomohl k objevu mnoha gastronomických talentů. Aktuálně Gault&Millau působí ve Francii, Německu, Rakousku, Švýcarsku, Belgii, Lucembursku, Nizozemí, České republice, Chorvatsku, Srbsku, Slovinsku, Turecku, Gruzii, Spojených arabských emirátech, Japonsku a časem se rozšíří rovněž na Slovensko a do Maďarska.
![]()
