Co je cider?
Cider je fermentovaná jablečná šťáva, která obvykle obsahuje zhruba 4 až 6% alkoholu. Ovšem není cider, jako cider.
„Pokud chcete ochutnat opravdu kvalitní cider, je potřeba se zajímat o způsob jeho výroby. Průmyslově vyráběné
cidery jsou výhradně z koncentrátu, doslazovány cukrem či glukozofruktózovým sirupem a dochucovány aromaty. Ty řemeslné,
které jsou většinou hůře dostupné, se vyrábějí fermentací jablečné šťávy ze speciálních odrůd jablek. Jejich
chuť je tedy výrazně odlišná,“ říká Alexandros Samaras z F.H. Prager.
![]()
Proč si dát v létě cider?
Cider je ideální alternativa pro konzumní příležitosti, kdy by si člověk dal pivo, ale z nějakého důvodu nechce
nebo nemůže. Kromě klasických jablečných ciderů, bývají dostupné také ovocné příchutě, které vznikají přimícháním
další ovocné šťávy.
Na trhu najdete i nealko verze. „Minulý rok jsme uvedli na trh nealkoholický cider, který je naprostým unikátem. Jsme
první v Česku a na Slovensku, kdo vyrábí nealko cider, který je ale skutečným ciderem i dle výrobního postupu. Aby
se nápoji dalo říkat cider, musí být vyroben z jablek a projít procesem kvašení. Ten se nám podařilo vyladit i v
nízkoalkoholické verzi. Vybírat můžete celkem ze tří příchuťových variant,“ dodává Alexandros Samaras.
![]()
SOUTĚŽ o cidery F.H. Prager
Stačí odpovědět na otázku níže (nápovědu najdete na webu F.H. Prager) a zanechat svůj email, pomocí kterého budeme kontaktovat vylosovaného
výherce. Každý uživatel smí zadat svůj email pouze jednou – díky.
Soutěž trvá od úterý 11. 7. 2023 10:00 hod. do úterý 18. 7. 2023 do 10:00 hod.
Cena pro vítěze
► 6 různých ciderů na ochutnání (4 alkoholické a 2 nealko)
Soutěžní formulář si můžete zobrazit v novém okně ZDE