Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

CityBeeCityBee

Menu

Kanapky: S luxusními mini-chlebíčky uspěla na Slovensku. Chce dobýt i Prahu

redakce@citybee.cz |26. 3. 2023

Ve spodu je francouzská bageta z kvásku, na ní luxusní obloha jako lanýže, steak z tuňáka nebo domácí avokádová majonéza. Seznamte se s kanapkami! Svou velikostí jsou někde mezi jednohubkami a chlebíčkem. Jejich autorka Daniela Sleziaková z projektu Kanapky je v rozhovoru pro CityBee popisuje – češtinou, do které se občas přimotají slovíčka z její rodné slovenštiny – jako chuťovky na „dva až tři hryzy”.

Text: 
Petra Müllerová, Lukáš Rozmajzl
Foto: Kanapky

ros.jpg
Hovězí rostbíf s bazalkovým pestem, kaparami, parmezánem, rukolou a lahodným lanýžem

 

Kanapky

Chlebíček Jinak, s krevetami, domácí avokádovou majonézou, cherry rajčátky, polníčkem...

Nemůžeme začít jinou otázkou – co jsou to vlastně kanapky? V čem se liší od chlebíčků?

Slovo „kanapky” znamená něco malého na jedno kousnutí. Naše Kanapky jsou však o něco větší, jsou tak na dva až tři hryzy a přibližují se tedy chlebíčkům. Jsou na kváskové bagetě a opravdu dbáme na to, aby suroviny na nich byly ty nejlepší. Nešetříme na úkor zákazníků, používáme třeba hovězí svíčkovou, steak z tuňáka, lanýže a podobně. Jde nám o to, aby lidé měli gurmánský i vizuální zážitek.

Takže chlebíčky patří podle vás na „normální oslavu”, ale kanapky se hodí ke speciální příležitosti?

Kanapky se klidně hodí i na běžnou oslavu. Pokud ovšem chcete zaujmout, Kanapky jsou určitě správná volba. Krásně vypadají, takže jsou ideálním občerstvením třeba na svatby, důležité události, různá setkání a firemní jednání. Hodí se i jako dárek či pozornost pro někoho, na kom vám záleží nebo na koho chcete udělat dobrý dojem.

kanapky.jpg
​​„Máme v nabídce více než 180 druhů, které měníme podle sezony,” dodává Daniela Sleziaková.

Jak vlastně vznikla idea, která vedla k projektu Kanapek?

Bylo to před pěti lety na Slovensku, odkud jsme tento projekt přinesli sem do Prahy. Připravovala jsem příteli chlebíčky na oslavu. Oba dva jsme si vždy potrpěli na kvalitu, tak jsme nakoupili ty nejlepší suroviny a já to přichystala. Vždy jsem měla k vaření blízko, v té době jsem dokonce pracovala v cukrárně v jednom z nejlepších hotelů v Bratislavě.

Rozhodla jsem se ale, že je čas jít vlastní cestou a s mojí maminkou rozjela vlastní projekt. Nebylo to vůbec lehké, ale dnes máme v Bratislavě zaběhnutou firmu se spoustou úžasných klientů, a shodli jsme se na tom, že i lidé v Praze si zaslouží mít něco podobného.

Jaké tři kanapky jsou bestsellerem?

Tohle je těžká otázka, jelikož tady jsme teprve před měsícem spustili e-shop a na Slovensku máme menu malinko jiné. V Praze mají lidé spoustu možností, kam si zajít na klasický chlebíček, takže u nás pak hledají spíše originalitu.

Objednávají například hovězí svíčkovou na restovaných hřibech s mascarpone a česnekem (Steak), grilovanou argentinskou krevetu s polníčkem, cherry rajčátky a domácí avokádovou majonézou (Kreveta), a pak hovězí rostbíf s bazalkovým pestem, kaparami, parmezánem, rukolou a lahodným lanýžem (Roastbeef - Lanýž).

Prodáváte primárně online. Lze vaše kanapky koupit i někde v kamenné prodejně nebo v restauraci v Praze?

Ano, fungujeme hlavně online. Kanapky si můžete vybrat podle své chuti, a my vám je krásně zabalené přivezeme. Máme ale také restauraci na Vinohradech na Americké 29, hned u Náměstí Míru. Restaurace se jmenuje Olive Point, servíruje se zde středomořská kuchyně. Restaurace je zaměřena hlavně na předkrmy, vína, dezerty a samozřejmě Kanapky!

Připravujeme je tam čerstvé, nefungujeme jako klasická prodejna, kdy jsou chlebíčky dopředu nachystané. Každý týden měníme nabídku a vy tak můžete pokaždé ochutnat 6 nových druhů, které pro vás na počkání připravíme.

 

Olive Point

Bistro a bar pár kroků od Náměstí Míru....

kreveta%281%29.jpg
Majonézový salát z krevet s rajčátky, řapíkatým celerem, mrkví, červenou cibulí a koprem

Chystáte na jaro nějaké speciální novinky?

Určitě, moc se těšíme, až přijdou teplejší dny a budeme moct otevřít zahrádku v naší restauraci. A samozřejmě také celé Kanapkové menu bude přizpůsobené sezoně a sezónním potravinám.

Co lidé, kteří mají nějaké potravinové omezení – alergie na lepek, vegani apod.? Vyberou si u vás?

Jasně, máme spoustu veganských druhů a poskytujeme i možnost bezlepkového pečiva, jen o tom musíme vědět předem.

Lze si u vás kanapky sestavit na míru?

Umíme vyhovět různým stravovacím návykům a preferencím. Měli jsme třeba klienta, který měl histaminovou i laktózovou intoleranci, a spoustu věcí neměl rád, ale nakonec jsme mu vymysleli Kanapky „na míru” a moc mu chutnaly. Jinak ale máme do detailu vyladěné receptury a všechno se vším krásně ladí. Pokud ale třeba nemáte rádi cibuli, tak mu ji za kanapek dáme pryč. Vlastní kanapky si ale zákazník sám sestavovat nemůže.

fialka.jpg
Ovčí sýr Roquefort, na plátku fíky a restované cibulí, sypaný vlašskými ořechy a skořicí

Je pro vás důležitá lokálnost produkce - tj. preferujete lokální dodavatele surovin, nebo některé věci prostě musíte objednávat z „druhého konce světa”?

Nám jde především o kvalitu a autenticitu. Hodně věcí tady vyrábíte opravdu skvěle, a samozřejmě je používáme, ale věci například prosciutto crudo musí být jednoznačně italské a nedá se nahradit žádnou sušenou šunkou. Krevety tu také neulovíme.  Nedávno jsem ale objevila české veganské sýry s čistým složením, a ty jsou opravdu boží.

 

Kanapky

Chlebíček Jinak, s krevetami, domácí avokádovou majonézou, cherry rajčátky, polníčkem...

Výpis článků