Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

CityBeeCityBee

Menu

Gauč velký jako nejmenší pražský byt. V CAMPu začala výstava o fenoménu bydlení

redakce@citybee.cz |26. 1. 2023

Chcete vidět gauč velký jako nejmenší pražský byt? V CAMPu začala výstava Praha zítra? Domy a byty věnovaná fenoménu bydlení. Součástí výstavy se může stát i váš dům nebo byt, i návštěvníci totiž mohou přispět svými fotkami. Expozice je přístupná zdarma každý den kromě pondělí od 9.00 do 21.00 hodin.

Text, foto:
 Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

CAMP_Domyabyty_01.jpg

 

Praha zítra? Domy a byty

CAMP – Centrum architektury a městské…

24.01. - 26.03.

Víte, kolik je v Praze bytů? O kolik stoupla cena nemovitostí v posledních letech? A jak jsme na tom v porovnání s Berlínem, Vídní nebo Mnichovem? Nová výstava s názvem Praha zítra? Domy a byty, která byla zahájena v Centru architektury a městského plánování (CAMP), se věnuje fenoménu bydlení v hlavním městě.

Kromě analytické části, která prezentuje informace o vývoji bydlení v hlavním městě, mohou návštěvníci nahlédnout do pražských domácností a přispět také svými fotkami.

Budoucnost bydlení v Praze

„Už delší dobu se v Praze mluví o krizi bydlení,“ vysvětluje Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). „Proto jsme se rozhodli v nové výstavě v CAMPu zaměřit právě na výstavbu nových bytů a domů a ukázat, kde se staví, jak se vyvíjí ceny nemovitostí a co může město udělat pro to, aby v Praze bylo dostatek bydlení pro současné i budoucí obyvatele.“ 

„Praha se má do roku 2070 rozrůst o zhruba 400 tisíc obyvatel. Proto velmi záleží na tom jak a kde budou tito lidé v Praze bydlet“, vysvětluje situaci primátor Prahy Zdeněk Hřib. „Podle Strategie rozvoje bydlení, kterou jsme loni schválili by mělo každý rok vzniknout 9 tisíc nových bytů, což znamená přibližně jeden dokončený byt za hodinu,“ doplňuje primátor.

Právě Strategie rozvoje bydlení, kterou v loňském roce vypracoval IPR, hledá recepty na to, jak zvrátit nepříznivou situaci bydlení v metropoli. A řešení vidí mimo jiné v obecní výstavbě.

CAMP_Domyabyty_02.jpg

Bytová politika v minulosti

„Praze dlouho chyběla sebevědomá bytová politika. Přednost dostávaly pouze soukromé zájmy, trh a razantní privatizace v 90. letech. Obecní bytový fond se zmenšil ze 194 tisíc jednotek v roce 1991 na pouhou pětinu. Městské části navíc s byty zacházely rozdílně,“ popisuje situaci posledních let 1. náměstek primátora Petr Hlaváček.

„Situaci by mohla pomoct vyřešit Pražská developerská společnost.“ Tato organizace by měla znovu nastartovat obecní výstavbu v hlavním městě – již teď na ní bylo převedeno více než 600 000 m² pozemků, na kterých by v horizontu 5 až 10 let mohlo vzniknout 6 až 8 tisíc bytů.

Současný stav bydlení

Údaje, které návštěvníci najdou v expozici, popisují současný stav bydlení. V Praze je podle sčítání lidu z roku 2021 celkem 721 332 bytů. Průměrný pražský byt má zhruba 70 m2, novostavby už pracují s menší rozlohou (okolo 50 m2).

Na koupi běžného bytu si zájemce musí připravit 13 ročních platů, v porovnání s tím například v Belgii stačí 5 ročních příjmů. Podobných a často překvapivých dat naleznete v expozici mnohem více.

CAMP_Domyabyty_04.jpg

Audiovizuální esej o současné podobě bydlení

Datovou část výstavy doplňuje audiovizuální esej o současné podobě bydlení – Domy, byty, lidi. Tu připravili Eugen Liška s Martinem Vronským z materiálu fotografa Vojtěcha Veškrny, který na svých fotografiích zachytil domovy obyvatel Prahy – od půdních vestaveb s výhledem na centrum, byty v panelácích až po bezdomovecké nocležiště.

Na grafickém zpracování dat se podílela studia Oficina a Ex Lovers. Hudbu připravili hudebník a producent Aid Kid ve spolupráci se zvukařem Jakubem Juráskem. Expozici dominuje sofa o velikosti nejmenšího pražského bytu, která se po skončení výstavy stane součástí dětského programu. Pohovku navrhl architekt Benedikt Markel. Koberec na stejné téma pro výstavu připravila výtvarnice Anna Štajgová ze studia Masopust.

„Součástí výstavy se může stát každý. Vyzvali jsme veřejnost, aby na sociálních sítích sdílela fotografie svých domovů pod hastagem #TadyBydlimJa a ukázala, jak bydlí. Výstava je součástí cyklu Praha zítra?, která se věnuje budoucnosti Prahy,“ říká Štěpán Bärtl, vedoucí CAMPu. 

Domy_a_byty_Vojtech_Veskrna_02.jpg

Foto: Vojtěch Veškrna

Domy_a_byty_Vojtech_Veskrna_04.jpg
Foto: Vojtěch Veškrna

 

Praha zítra? Domy a byty

CAMP – Centrum architektury a městské…

24.01. - 26.03.


 

CAMP – Centrum architektury a městského plánování

Základní zdroj přehledných informací o hlavním městě....

Doprovodný program k výstavě

ÚT 31/01 19.00    TALK SHOW Camping s Ondřejem Cihlářem: Delniq a Lukáš Otevřel
ČT 02/02 17.00     KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY 
ÚT 07/02 19.00     PŘEDNÁŠKA Bytové krize: Byly tu a budou?
ČT 16/02 19.00     KINO Vlastníci
ÚT 21/02 19.00     DISKUZE Byt za 10 milionů?
PÁ 03/03 17.00     KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY
PÁ 03/03 19.00     KINO Barbicania 
ÚT 07/03 19.00     DISKUZE Developer v hlavní roli 
ST 22/03 19.00     DISKUZE Město staví město
PÁ 31/03     KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY
PÁ 31/03     KINO Kulový blesk 
ÚT 04/04 19.00     DISKUZE Bydlíme jinak
ST 05/04     KINO Lead me home
ÚT 11/04      URBAN TALKS 
PÁ 21/04     KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY
PÁ 21/04     KINO Selling Dreams, Koolhass Houselife 

clanky9/Domy_a_byty_Vojtech_Veskrna_01.jpeg
Foto: Vojtěch Veškrna

clanky9/Domy_a_byty_Vojtech_Veskrna_03.jpeg
Foto: Vojtěch Veškrna

Výpis článků