Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Crème de la Crème – Nejlepší italská zmrzlina v Praze

CityBeeCityBee

Menu

Konto Bariéry chystá aukci výtvarných děl ve prospěch handicapovaných

vendula@citybee.cz | 6. 12. 2018

Konto Bariéry zahájilo výstavu 14. aukčního salonu výtvarníků s podtitulem Pomáhat je umění. Výstava potrvá do 7. prosince. Aukčního salonu se letos účastní 374 autorů, kteří Kontu Bariéry darovali 422 uměleckých děl. Aukce se koná v neděli 9. prosince. Výnos z charitativní aukce současného českého umění opět poslouží na financování stipendií pro studenty středních a vysokých škol s těžkým postižením.

clanky5/SlivaJiri_Quickkiss.jpg

Jiří Slíva: Quick kiss

„Aukční salon Konta Bariéry je projekt, na který jsme v nadaci opravdu pyšní. Podařilo se nám vytvořit pětadvacetiletou tradici, která spojuje špičkové české umění s charitou. U našich aukcí se scházejí umělci a milovníci umění, bez kterých by to nešlo. Koupí si krásnou věc, udělají sobě anebo svým blízkým radost a navíc přispějí Kontu Bariéry.  Neuvěřitelných 64 milionů, to je výnos předcházejících třinácti aukcí,“ přibližuje výjimečnost akce Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry.



clanky5/BornAdolf_LovcikuriouitproRudolfaII.jpg

Adolf Born: Lovci kuriozit pro Rudolfa II.


14. aukční salon je jako obvykle plný zvučných jmen, mezi kterými nechybí Zdeněk Sýkora, Jiří Slíva, Adolf Born, Ivana Kotýnková, Petra Šnokhausová, Jiří Anderle nebo Tomáš Bím.

clanky5/aukce-1.jpg
 

clanky5/aukce-2.jpg

Projekt s pětadvacetiletou historií

Významný charitativní projekt Aukční salon výtvarníků provází Konto Bariéry již od roku 1993. Každé dva roky přední čeští i slovenští umělci věnují svá díla Kontu Bariéry, které je vystaví a následně vydraží.  S nápadem oslovit výtvarníky rozmanitých žánrů a požádat je, aby věnovali jedno své dílo do charitativní aukce, přišel v roce 1993 Jan Kačer. Během 25 let Konto Bariéry uspořádalo 13 aukčních salonů, které vynesly desítky milionů korun do fondu Stipendium Bariéry, který je určen pro středoškoláky a vysokoškoláky z řad těžce zdravotně handicapovaných studentů. Příspěvek není podmíněn studijními výsledky, ale je chápán jako sociální podpora, která pomáhá hradit část nákladů spojených se studiem.  Předchozí aukční salon v roce 2016 vynesl celkem 3, 5 milionu korun, což pokrylo náklady na celkem 132 stipendií pro lidi s handicapem.


clanky5/BimTomas.jpg

Tomáš Bím: Rozmarné léto

Výpis článků