Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

CityBeeCityBee

Menu

Nové podniky k ochutnání: Kuchyň na Hradě, zmrzlina u řeky, ale i lahodné sklo

vendula@citybee.cz |15. 10. 2018

Dali byste si něco... Něcoo...? Něcooo! Ale prostě nemůžete přijít na to co? Poradíme vám kam zajít na jídlo, pivo, zmrzlinu a na výstavu. Abyste nakrmili všechny své žaludky i duše. Navštívili jsme čtyři nedávno otevřené podniky v metropoli a tady je naše nová dávka inspirace, kam stojí za to zajít.

Text: Vendula Andrejsová
Foto: Vendula Andrejsová, archiv podniků

clanky5/OSSEGG.jpg

 

%C4%8D%C3%ADsla/Gold-01.jpgDo OSSEGGU na kachnu ve dvou či na pivo s partou přátel

Založení oseckého pivovarnictví se datuje k roku 1701. Od začátku je spojeno s řádem cisterciáků, kteří pivo vařili ve zdech svého kláštera. Historii pivovaru ukončil až poválečný rok 1946. Po sedmdesátiletém odpočinku sládci opět navázali na starou tradici a provoz pivovaru obnovili.

Toto pivo můžete ochutnat nyní i v nově otevřené restauraci, která převzala název právě po zmiňovaném pivu. Restauraci OSSEGG naleznete kousek od Náměstí Míru. V klidné boční ulici. Pivo i něco dobrého na zub si můžete vychutnat uvnitř a za příznivého počasí i na venkovní terase. Výhled nic moc, ale vynikající chuť piva skóre srovná.

Uvnitř restaurace si možná budete připadat trochu jako ve výkladní skříni holičství. Střízlivá černobílá malba interiéru a velká okna působí otevřeným a tak trochu sterilním dojmem. Designérský záměr ozdobit strop nezměrným množstvím žárovek různých velikostí mohl být efektivní, ale v celkovém pohledu tento efekt vyznívá do prázdna.

Když vám však sympatická obsluha přinese podnos s ještě sympatičtější křupavou kachnou, přestanete žárovky na stropě počítat. Kachnu samozřejmě zapijete místním pivem. Začátečníkům s jeho výběrem poradí personál a domů už se budete vracet s úsměvem na rtech a rozhodnutím, že si tento zážitek budete muset v blízké budoucnosti zopakovat.

 

OSSEGG Praha

Nový pivovar a restaurace u Míráku....

clanky5/OSSEG-1.jpg

%C4%8D%C3%ADsla/purple-02.jpgSklo je taky umění!

Česko je proslavené svou bohatou sklářskou historií. I proto propůjčila smíchovská vila Portheimka své prostory stálé expozici s názvem Sklo jako umění. V galerii uvidíte umělecká díla takových osobností jako je Stanislav Libenský, Jaroslava Brychtová, Miluše a René Roubíčkovi, Václav Cigler a další.

Skleněné exponáty jsou nainstalovány v šesti místnostech tak, aby podtrhly barokní ráz vily Portheimky. Například v klenuté místnosti s názvem Kaple si tvůrci výstavy pohráli se zrcadlením prostoru. Při nahlédnutí do tmavého skla umístěného na podlaze mohou mít návštěvníci pocit, že se dívají do hlubin magického temného jezera, v němž se jako měsíc odráží nádherný křišťálový lustr.
Efekt zrcadlení je použit v tzv. Mramorovém sále. Při vzhlédnutí vzhůru zase budete mít pocit nikdy nekončícího prostoru a budete se cítit maličcí a zanedbatelní proti vší té nekončící skleněné kráse.

V Hodovní síni vás ohromí prohýbající se stůl pod náporem všech možných skleněných dobrot z dílny Miluše Roubíčkové. V této místnosti na vás také čeká překvapení. Jeho odhalení však nechám na vás.

 

Portheimka

Dovolujeme si Vám oznámit, že od 7. března 2022 byl provoz musea ukončen....

clanky5/SKLO-OK.jpg

 
%C4%8D%C3%ADsla/DarkGreen-03.jpgDo Kuchyně na poctivou českou klasik
u

„Nadzvedněte pokličky, přivoňte si a nechejte si nandat na talíř.“ Tak zní úvodní heslo nové restaurace Kuchyň ze sítě Ambiente na Hradčanském náměstí lákající návštěvníky na poctivou českou kuchyni. Heslo zní neotřele a nadmíru lákavě, skutečnost je trochu jiná.

Místo v restauraci rozhodně doporučuji předem zarezervovat, bývá zde často plno a snadno se vám tak může stát, že budete na místa čekat půl hodiny a více.
Ke stolu vás usadí ochotná obsluha a jako milou pozornost podniku vám nabídne slivovici a představí výběr předkrmů a polévek. Polévku si zde rozhodně doporučuji dát. Jsou výborné a navíc si z přinesené terinky můžete dle libosti dolévat.

Pak už přichází čas na hlavní chod a největší lákadlo restaurace Kuchyň – nahlédnutí pod pokličku šéfkuchaře. Obsluha vás zavede do přípravny jídel a postupně vám představí všechna jídla včetně příloh. Značnou nevýhodou však je velký ruch kolem a také fakt, že vůně jídel se prolínají, takže kýžený reflex Pavlovových slintajících psů se u vás nedostaví. Což výslednému zážitku ubírá na bodech.

Všechny tyto nedostatky vám však přijdou zanedbatelné, jakmile vám zvolený pokrm přinesou. Vyladěná a skvěle promyšlená jídla české klasiky vám vyrazí dech a chuť se znovu vrátí. Výhled na Strahovský klášter a panorama pražských střech vám zážitek z jídla ještě umocní.

 

Kuchyň

Pivní terasa s nejlepším výhledem na Prahu. Pečlivě ošetřené tankové pivo a česká...

clanky5/kuchyn.jpg

%C4%8D%C3%ADsla/pink-04.jpgZmrzlina pro cyklisty, bruslaře i pejskaře

Hruška s gorgonzolou, maková, celerová s rumovými rozinkami, sorbet okurka a mnoho dalších bizarních chuťových kombinací vás čeká v nově otevřené zmrzlinárně na Braníku. Na své si samozřejmě přijdou i zapřisáhlí zmrzlinoví klasici, jejichž fantazie nepřesáhne poctivou čokoládovou. A ta branická tedy opravdu poctivá je.

Na výběr máte z 18 druhů zmrzlin neobvyklých i klasických chutí. Když si s výběrem nebudete vědět rady, nezoufejte, ať si dáte jakoukoli, nemůžete se splést a při opakovaných návštěvách, které určitě budou, můžete ochutnat třeba všechny.
Výhodou zmrzlinárny je její umístění. Naleznete ji kousíček od modřanské cyklostezky, která vede od Mánesa až ke Zbraslavskému mostu. Návštěvu zmrzlinárny tedy můžete spojit s výletem na kole či in-line bruslích a po náročném výkonu si dopřát vynikající sladkou tečku.

V zmrzlinárně jsou připraveni i na vaše čtyřnohé mazlíčky. Miska vody značí, že se tu s nimi počítá. A navíc je v těsné blízkosti krásný klidný park Branické skály, kde se váš pes může proběhnout.

 

Zmrzlinárna Braník

Poctivá řemeslná zmrzlina + něco dobrého na snídani či na svačinu + káva, čaj,...

clanky5/zmrzlina.jpg

Výpis článků