Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

CityBeeCityBee

Menu

Letošní Czech Design Week představí tvorbu předních designerů

vendula@citybee.cz |12. 10. 2018

V pořadí již 5. ročník Czech Design Week, který se ukusteční v Kongresovém centru, představí stovku českých a zahraničních designerů a svým návštěvníkům nabídne to nejlepší z českého skla, porcelánu, šperků, interiérového designu, design studií, dětského interiéru, originálních hraček, dále pak grafický design, umění či průmyslový design.

clanky5/DuroDesign-CzechDesignWeek2018.jpg
Duro Design

 

Czech Design Week - International Design Festival

Czech Design Week - International Des…

28.11. - 02.12.


 

„Prostory Kongresového centra jsme kromě bohatých prostor interiéru vybírali i kvůli historickému významu samotné budovy. Česko si připomíná 100 let od založení první republiky a málokdo například ví, že právě zde probíhala v roce 1989 intenzivní jednání o uspořádání první svobodné československé vlády, republiky a také o podobě prvních svobodných voleb po listopadu 1989,“ zmínil k výběru budovy ředitel festivalu Lukáš Pipek.

Další autorská díla designérů budou k vidění ve více než dvaceti partnerských Design Store obchodech v centru Prahy. 

clanky5/AnnaJozIovaI-LollipopVase-CzechDesignWeek2018.jpg
Anna Jožová - Lollipop Vase

Kongresové centrum Praha ukrývá nejen prostory pro výstavy, kongresy či konference, ale i nespočet uměleckých originálních děl, která mají v dnešní době nevyčíslitelnou hodnotu. Bohatě jsou zastoupena především díla textilní a sklářská, dále pak práce z kovu a volná díla malířská i sochařská. Velký důraz byl kladen také na design a provedení řemeslných a užitkových prvků.
 
Kongresové centrum Praha skrývá skvosty od sklářů Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové - Žena s holubicí, malíře Cyrila Boudy, akademického sochaře Františka Víznera nebo sklářského výtvarníka Františka Procházky.

clanky5/SmikaDesign-betonovy_gramofon_smika-CzechDesignWeek2018.jpg
Smika Design - Betonový gramofon

Zásadní proměna festivalu probíhá také formou prezentace. „Od opuštěných domů se designéři nyní přesunou k paneláži v otevřeném prostoru,“ dodává ředitel festivalu.
 
Kromě českých designerů podpoří CZDW i zahraniční autory. Tento rok navázal spolupráci s producenty Milan Design Week a Praze tak představí několik zajímavých expozic. "Jsme nadšení ze spolupráce, kterou jsme vybudovali s Czech Design Week. Věříme, že se jedná o skvělou příležitost zviditelnit naše designéry. Představit je v jiném kontextu, mimo naší Itálii, je skvělou šancí pro jejich zviditelnění a pro šíření designu a designové tvorby," sdělil Enzo Carbone, CEO of Prodes Italia a communication manager Lambrate Design District.

clanky5/david-van-dijk-255503-unsplash(PhotobyDavidvanDijkonUnsplash)_CL300702.jpg

 
Další doprovodnou akcí CZDW bude Design fórum, konference o designu, která se uskuteční 30. 11. 2018, a která proběhne ve spolupráci s neziskovou a vzdělávací organizací Design Disco.
 
Festival také společně s mexickými partnery z Mexico Design Week podpoří výstavu věnovanou připomínce turbulentního roku 1968 a odkazu, který nejen během tohoto roku v Československu i v Mexiku zanechala jedna z největších sportovkyň Věra Čáslavská. Výstavu s názvem Věra 68, která v rámci Mexico Design Week od 26. října začne v Múseo de las Culturas, Mexico City, vznikla ve spolupráci Velvyslanectví ČR v Mexiku a Nadace Věry Čáslavské.

 

Czech Design Week - International Design Festival

Czech Design Week - International Des…

28.11. - 02.12.

Bundy na Freshlabels

Photo by Katarína Hudačinová, performance Birth of future behind glass (2018) Moser glass​

 

Kristýna Mikolášková - BIRI

Výpis článků