Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

CityBeeCityBee

Menu

Hamburgerová výzva: Burger každý pátek, 100× po sobě

redakce@citybee.cz | 2. 2. 2018

Jestli máte k dispozici přebytečných 30 tisíc korun, můžete je investovat do hamburgerů. Přibližně tolik peněz totiž za nejrůznější variace masa v housce utratil Jakub Řezníček, který dokončil netradiční gastronomickou výzvu - burger jedl každý pátek, 100 týdnů za sebou bez přerušení, pokaždé navíc v jiném podniku. Nelezly mu po dvou letech burgery už krkem?

Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: Jakub Řezníček

vsechnyburgery.jpgSeznam všech podniků, ve kterých si Kuba dal burger, najdete ZDE.

Kubo, jak to vlastně celé vzniklo? Byla na počátku sázka s někým, nebo sis jeden pátek nad prázdným talířem a s plným břichem prostě řekl, že bys hamburgerový oběd mohl zopakovat i příští týden?
Už přesně nevím, ale bylo to asi z hecu, sázka o něco to určitě nebyla. Padla hláška “Friday = Burger day” a samotného mě zajímalo, jak dlouho to vydržím. Věděl jsem, že hned další pátek dám burger taky a pak už z toho byl rituál.

Proč zrovna hamburgery?
Je to jídlo, která se dá sehnat prakticky všude a hlavně se dá udělat na tisíc způsobů, takže to (alespoň ze začátku) nebyla nuda.

Dovolil sis jíst i vegetariánské burgery, nebo musely být jenom z masa?
Občas mě v nabídce lákaly vegetariánské varianty, ale nakonec jsem měl vždy masový, převážně hovězí, jednou kuřecí a jednou lososový.

Dával sis burger vždycky jenom k obědu, nebo někdy třeba i ke snídani?
Na startu dlouhé cesty to byly výhradně obědy, pak jsem je měl z důvodu praktičnosti i k večeři. Stanovil jsem si, že ho musím sníst vždy před půlnocí. A jednou v Berlíně to bylo docela těsné, burger jsem snědl cca ve 23:45.

Dokážu si představit, že když člověk týden co týden jí to samé jídlo, už mu pak leze krkem, ale nikoli do žaludku, ale druhým směrem. Měl jsi ty někdy slabou chvilku, kdy jsi váhal, jestli si v pátek nedat radši třeba čočku s párkem?
No jéje, těch krizí bylo. :-) V mém okolí se vždy někdo na burger těšil, u mě to pak přešlo do rutiny, kterou jsem nechtěl porušit. Občas se ale stalo, že mě burger vyloženě chuťově či vizuálně potěšil a šlo to.

Dáš nám pět konkrétních tipů?
1/ Burger, který tě nejvíc překvapil?
Těch byla celá řada, ale např. hned na začátku #4 (Peter's Burger v Karlíně, 26. 2. 2016), a to svým složením: wasabi majonéza, čerstvý sýr s koriandrem a citronovou trávou, nakládaný zázvor, thajský listový salát, smažené krevetové chipsy.

004-A.jpg

2/ Nejpálivější burger?
Rozhodně #23 (Nevinný Bar Gecko, 8. 7. 2016). Pyšní se tím, že dělají nejpálivější burgery v Praze, a to se potvrdilo. Celý jsem ho nedal, a to jsem na hodně pálivé zvyklý.

023-A.jpg

3/ Nejdražší burger? 
Pravděpodobně #53 (Lotteria v Tokiu, 3. 2. 2017), byl z Kobe (plemeno Wagyu) a stál asi 1500 jenů (v přepočtu asi 280 korun).

053-A.jpg

4/ Suverénně nejlepší burger?
Tady není pochyb, že to byla #43 (Beckett's Irish Pub na Vinohradech, 25. 11. 2016), dokonalá chuť, vše drželo pospolu. Od té doby jsem tam nebyl, mám strach, že bych si zkazil vzpomínku. :-)

043-D.jpg

5/ Burger, kterýs ani nedojed?
Často se stalo, že se některé podniky snažily dávat obří housky se spoustou náplně, ale míjelo se to účinkem. Nejmíň dobrý těžko určit, ale jeden příklad za všechny - nedoporučím burger #31 (Městský Sklípek ve Frenštátu pod Radhoštěm, 2. 9. 2016).

031-B.jpg

Máš spočítáno, kolik tě těch 100 hamburgerů dohromady stálo peněz?
Obvykle jsem platil za burger, přílohu a pití kolem 200-400, takže nižší desítky tisíc.

Za ty necelé dva roky jsi procestoval kus světa, respektive obletěl jsi ho kolem dokola. Držel jsi hamburgerovou výzvu i v cizině? Kde nejdál od Prahy sis burger objednal?
Nejdále to bylo určitě v Honolulu na havajském ostrově Oahu a pak Tokio. Celkově jsem navštívil 14 různých měst v 8 zemích, ve kterých jsem pokračoval ve své výzvě.
 

No a potom přišel pátek 29. prosince 2017 a tvůj v pořadí 100. hamburger. Chtěl sis ten moment udělat slavnostní a speciální?
Dlouho jsem přemýšlel, kde to bude a volba nakonec padla na Hard Rock Cafe Praha. Přišlo mi to jako důstojná oslava #100. Tam vědí, jak se pravé burgery dělají jako v Americe, odkud k nám toto jídlo dorazilo.

Ještě víc mě ale vlastně zajímá následující pátek 5. ledna. Vím, žes zvažoval, že načneš druhou stovku, ale nakonec sis burger nedal. Proč? Proč tvá soukromá výzva nakonec skončila?
Do poslední chvíle jsem váhal. Věděl jsem, že když budu pokračovat, tak by bylo několik milníků, kdy skončit: 101, 111, 123, 150, 200..., ale chtěl jsem dát tělu odpočinek a navíc už neřešit, kam v pátek zajít. Kolikrát už to bylo složité - díky práci a domovu mám Anděl a Vinohrady po burgerové stránce prošlé skoro celé. Nakonec to byl ale vcelku osvobozující pocit.

Plánuješ teď nějakou novou gastro-challenge?
Aktuálně to není (díkybohu) v plánu. :-)

Výpis článků