Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

CityBeeCityBee

Menu

Svařené pivo: Prasárna? Určitě. Ale děsně dobrá!

redakce@citybee.cz |21. 11. 2016

Varování: Následující text není pro slabé žaludky. Dočtete se totiž, jak si uvařit alternativu ke svařenému vínu, totiž SVAŘENÉ PIVO. Že to chutná nad očekávání skvěle! A hlavně - článek obsahuje mudrování o pivu, které sepsala holka. Ano, Šárka Vávrová, autorka blogu Šárka pije pivo. Než se začnete ušklíbat a odplivávat si, ochutnejte!

Text a foto: Šárka Vávrová

clanky4/IMG_5794.jpg

K tomuhle nápadu mě přivedl Zámecký pivovar Frýdlant, tedy konkrétně jejich „pivonoš“ Honza Reich, který mi na Český pivní festival 2016 dovezl pšeničného Albrechta s návodem, jak z něj na nějaké chladnější dny vyrobit skvělou alternativu svařeného vína. Říkala jsem si, proč to nezkusit, ale úplně přesvědčená jsem nebyla. Až do prvního napití, kdy to klasickej svařák z vína projel na plný čáře a svařené pivo si mě navždy získalo. Možná i proto, že většina svařáků, které si kdekoli koupíte, je vyrobena z laciných výluhů z vinných slupek a nikoliv z opravdového vína.

A vzhledem k tomu, že se blíží dlouhé zimní večery, je ideální čas na update receptu. Mám totiž doma ibiškové pivo Flower Power od rakouských Next Lewel Brewing. Můžete si myslet, že je škoda něco tak dobrýho použít na svařák, že by třeba stačilo to nejobyčejnější pivo z nějakého obchodního řetězce. Já si to ale nemyslím. Ze zkušenosti vím, že čím kvalitnější víno, pivo, čokoládu nebo jakékoliv další suroviny při vaření a pečení použiju, tím kvalitnější je výsledek.

Ibiškový květ, z kterého se tradičně připravuje čaj, říká se mu taky Karkade, je mimo jiné součástí většiny ovocných čajů. Ibiškový čaj je sytě červěný a nakyslý, proto se do něj obvykle přidává ještě trocha medu. A to je to, co mě přivedlo k nápadu svařit Flower Power.

clanky4/FotorCreated_pivo.jpg

Jak na to?

Budete potřebovat, respektive já jsem použila (dá se s tím samozřejmě experimentovat podle vaší chuti a fantazie):
➤ pivo – přiměřeně (já mám sedmičku), ideálně pšeničné nebo jiné, ale vždy dobré
➤ ovoce – pomeranče, citrony nebo třeba i jablka a hrušky
➤ koření – skořice, hřebíček, sušená pomerančová a/nebo citronová kůra, badyán
➤ med

No a pak to prostě vše dohromady ohřívejte v jednom hrnci. Zkuste ideálně nedosáhnout teploty varu. Případný med přidávejte až jako poslední těsně před podáváním a průběžně ochutnávejte, to abyste to nepřemedovali. Na vaše!


Kde svařené pivo koupíte? Zatím asi nikde...

P.S.: Když jsem před nedávnem na svém blogu Šárka pije pivo napsala o svařeném pivu, ozvalo se mi několik slečen, které recept zkusily a chutnalo jim. Použily pšeničné pivo i tmavé pivo a různé druhy koření.

Současně jsem dostala dotaz, kde v restauraci si můžete tenhle pivní svařák objednat. Zatím se mi v Praze nepodařilo na něj nikde narazit. Stejně tak žádné podniky nenabízí ani sladový grog, který se připravuje ze sladiny svařené s tradičním českým tuzemákem. Je to úžasná energetická bomba, která se občas objeví na různých akcích v menších pivovarech a rozhodně stojí za ochutnání.

clanky4/spp_logo2x.png

Výpis článků