Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

CityBeeCityBee

Menu

Víte, kde stojí první činžovní dům v Praze?

redakce@citybee.cz |23. 10. 2015

Přečtěte si o historii pozoruhodného domu Platýz.
autor: Petr Kučera

PAV_0341.jpg

Příběh Platýzu se začal psát kolem roku 1347
, kdy byl na místě třech měšťanských domů u kostela sv. Martina ve zdi postaven palác knížete Fridricha Burgundského, který se často zdržoval na dvoře Karla IV. Jednotraktový objekt s levým křídlem se svým hlavním průčelím obracel do Uhelného trhu a přiléhal těsně ke staroměstské hradební zdi, která se táhla v polovině dnešního bloku. Později bylo přistavěno pravé křídlo.

Na začátku 15. století byl majitelem domu sladovník Jan Bradatý ze Stříbra, velice bohatý a vážený muž, v husitských dobách pražský purkmistr a zastánce kalicha. Zemřel na následky poranění v bitvě u Ústí nad Labem roku 1426, které se zúčastnil se svým vlastním vojenským oddílem. V roce 1488 bylo pravé křídlo rozšířeno o obytnou věž, spojenou dřevěnou pavlačí s oratoří protějšího kostela sv. Martina. Středověkou fázi výstavby nám připomíná gotické zdivo, zachované do výše prvního patra, fragment průjezdu a okénko s kamenným ostěním.

Ve sklepích se rovněž zachovaly zbytky staroměstských hradeb. 


PAV_0030.jpg

Po několika dalších majitelích přišel na konci 16. století ten, po němž dům získal své jméno - Jan Platais (Platejs) z Plattenštejna. Tento císařský rada a sekretář císaře Rudolfa II. se svou manželkou Dorotou z Ottendorfu roku 1586 dům koupil a nechal jej nákladně přestavět v renesančním duchu. Nově upravena byla dvoupatrová fasáda s řadou šesti štítů a třípatrovou věží. Dodnes se nám zachovala část arkádové lodžie v prvním patře, malované trámové stropy a nástěnné malby v křídle do Uhelného trhu. Jejich syn, Jan Arnošt Platejs, kanovník a později i olomoucký biskup, získal pro dům koncesi čepovat vlašská, uherská a jiná cizí vína a ubytovávat pocestné.    

V roce 1637 přešel dům koupí do majetku rodu Šternberků, kteří zde provedli několik barokních úprav a zřídili průchod z Uhelného trhu dvorem přes zahradu na Národní třídu. Roku 1715 dům získal Jan Leopold hrabě Paar, když si vzal za manželku Marii Terezii ze Šternberka. Za jeho života se v Platýzu odehrával bohatý společenský a kulturní život. Konaly se zde koncerty a plesy, nacházela se tu proslulá šermířská škola a poštovní úřad.

PAV_0039.jpg


Dalším významným majitelem Platýzu se stal roku 1791 Jakub Wimmer, původem velkostatkář, který pohádkově zbohatnul na dodávkách pro rakouskou armádu a při stavbě vojenské pevnosti Terezín. Mezi Pražany byl velice oblíben jako velký lidumil a mecenáš, který nechal na své náklady upravit Národní třídu na městskou promenádu s alejemi a dal zde postavit krásnou kašnu od Františka Xavera Lederera (dnes se nachází na Uhelném trhu). 

V roce 1813 se Platýz stal majetkem Františka rytíře Daubka, který rovněž zbohatnul díky vojenským zakázkám, tentokráte dodávkami látek. I on byl však štědrým mecenášem a podporovatelem českého uměleckého a kulturního života. Za jeho života prošel Platýz celkovou klasicistní přestavbou podle návrhu Jindřicha Hausknechta, která do roku 1847 sjednotila shluk několika budov do jednoho čtyřkřídlého objektu, seskupeného kolem vnitřního dvora. Vzniknul tak první činžovní dům v Praze, orientovaný svou hlavní fasádou do Národní třídy. Mimořádně hodnotné jsou zde kamenné vstupy a výkladce obchodů v přízemí a portál se čtveřicí dórských sloupů.

Za první republiky Platýz od rodiny Daubků odkoupila pojišťovací banka Slavia. V rámci stavebních úprav v letech 1938-39 bylo přistavěno další patro a na nádvoří odstraněno nízké příčné křídlo. Stavební úpravy proběhly podle návrhu Františka Krásného.    

PAV_0361.jpg
 

Výpis článků