Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

CityBeeCityBee

Menu

Levitující rostliny a mikrosvěty v malém zavěšeném "akváriu"

redakce@citybee.cz |18. 5. 2017

„Vypadala jako stromek baobabu na planetě Malého prince. Nikdy předtím jsem nic podobného neviděla,“ popisuje Lenka Hrubá, majitelka Zahrady na niti, svoje první setkání s levitující rostlinou kokedamou. A skutečně, když vejdete do jejího ateliéru a obchodu ve Školské ulici v Praze 1, nemůžete se ubránit pocitu, že jste se ocitli na nějaké jiné, krásnější planetě.

Text: Anna Batistová, Michaela Raková
Foto: Barbora Mráčková
Text vyšel původně v magazínu Marwick, publikujeme s jejich laskavým svolením

clanky4/6P5A6940.jpg


苔玉 alias kokedama (v češtině „mechová koule“) je japonský způsob pěstování rostlin v kulatém balu zeminy obaleném mechem. V Česku je jako první začal vyrábět a prodávat obchod Zahrada na niti, a jak vysvětluje jeho majitelka Lenka Hrubá, vše začalo vlastně náhodou: „První kokedamu mi přivezl v roce 2010 manžel jako dárek z Amsterodamu.“

Lenka, v té době zahradní architektka, začala po neznámém způsobu pěstování rostlin pátrat. Když objevila kokedamy, úplně jim propadla a brzy je začala sama tvořit, a to nejen z tradičních japonských, ale i z běžných pokojových rostlin, aby byly co nejméně náročné na údržbu. O designový doplněk interiérů byl takový zájem, že už v roce 2012 Lenka opustila svoji profesi zahradní architektky a otevřela si ve Školské vlastní ateliér a obchod.

Dnes Zahrada na niti kromě kokedam, o které je však stále největší zájem, nabízí také tzv. aerária, pozoruhodné rostlinné mikrosvěty ve skle, ale i nejrůznější designové doplňky do zahrady, krmítka a budky, okrasné zápichy nebo lucerny.

A co majitelka Zahrady na niti plánuje do budoucna? „Neplánuji. Nemám ráda stereotypy a nerada dělám pořád totéž dokola. Mám neustálé nutkání objevovat nové věci, hodně cestuji a inspirace pak většinou přichází sama. Netuším, jak bude Zahrada na niti vypadat za půl roku nebo za rok. Záleží na tom, co mi zrovna padne do oka,“ prozradila Lenka Hrubá.

clanky4/6P5A7092.jpgTradiční japonské kokedamy se umisťovaly na keramické či porcelánové okrasné talířky nebo do misek a až postupem času se začaly zavěšovat do prostoru. Lenka Hrubá je příznivkyní zavěšování: „Přijde mi, že ten vtip a to zajímavé na tom je právě to, že to visí.“

clanky4/6P5A6957-kopie.jpgZávěsná aerária (z latinského slova aer – vzduch) různých tvarů a velikostí vznikají podle návrhů Lenky Hrubé v české sklárně. „Plním je sukulenty, orchidejemi, broméliemi a tvořím takové mikrosvěty ve skle. Je to poměrně náročné osázet je tím malým otvorem,“ směje se Lenka Hrubá.

clanky4/6P5A6951.jpgNovinkou v Zahradě na niti je „řasokoule“ – řasa kuličkovitého tvaru, která žije v jezeře na japonském ostrově Hokkaidó. „Je to sladkovodní řasa, kterou můžete mít doma v akvárku,“ říká Lenka Hrubá.

clanky4/6P5A6970.jpgDesignové závěsné kokedamy a aerária jsou úžasným doplňkem interiérů a zajímavou alternativou běžných pokojových rostlin. Vejdou se všude a ladí s jakýmkoliv stylem interiéru. „Oblíbili si je mimo jiné lidé, kteří mají malé děti nebo kočky, protože květiny na parapetu přicházely k úhoně,“ vysvětluje Lenka Hrubá.

clanky4/6P5A7053.jpgAby kokedamy dlouho vydržely, připravuje si Lenka Hrubá vlastní směsi z kvalitních českých a japonských substrátů. „Je potřeba znát, kde konkrétní druh rostliny žije, a podle toho pak určit, jaký substrát potřebuje a co do něho přimíchat, aby to rostlině vyhovovalo,“ vysvětluje.

clanky4/6P5A7032.jpgÚdržba kokedam je podobná, jako když máte květinu v květináči, liší se jen způsob zalévání. „Kokedamu sundáte z háčku, namočíte ji na pár minut do vody, necháte nasáknout a potom odstát třeba na talířku, a pak když ji pověsíte, už nekape,“ prozrazuje Lenka Hrubá.

Text vyšel v nejnovějším vydání magazínu Marwick.

V něm se mimo jiné dočtete:

► Kolik tun jídla vyhodíme ročně do koše?
► Co to je cirkulární ekonomika?
► Kde je v Praze Czech Photo Centre

Ke stažení zdarma ZDE.

Výpis článků