Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
11
prosince

Czech Design Week

Kongresové centrum

zpět na výpis akcí
 
Tip

6. ročník festivalu designu představí to nejlepší z českého skla, porcelánu, šperků, originálních hraček i papírenských potřeb...

Začátek:11. 12. 19
Konec:15. 12. 19
Cena:od 150 Kč
Čas:10:00 - 21:00
Kategorie: kultura|design, ostatní lifestyle|

Letošní ročník se ponese v duchu oslav 30. výročí Sametové revoluce. „Když jsme řešili, jak oslavit tento třicetiletý milník, volba byla velice jasná a rychlá. Kvalitní vzdělání a také nová generace Čechů a Slováků je to, co tuto zemi ponese vpřed za několik let. Právě na novou generaci se otěže demokracie postupně přenášejí, je proto nezbytně nutné věnovat studentům a učitelům tento svátek,“ vysvětluje rozhodnutí věnovat volný vstup pro učitele a studenty ředitel festivalu Lukáš Pipek.

Odkaz Sametové revoluce se promítá i do samotného vizuálu festivalu, jehož autorem je mladý grafický designér a ilustrátor Dominik Řezníček. „Pruhy, které se ve vizuálu různě protínají, mají hned několik významů. Každý si v nich najde něco svého od symbolů národních přes křižovatku kolejí z Národní třídy po vyslaný signál změn v Československu po listopadu 1989,“ popisuje Řezníček.

Na festivalu se představí nová jména i zavedené značky
Novinkou letošního ročníku je rozdělení přehlídky na dvě části. Expo část představí instalace s jasným konceptem a uměleckým přesahem. Prostor zde dostanou mladí designéři, studia a studenti stejně tak jako významné a již zavedené značky a umělci. Budou zde k vidění například jedinečná křišťálová díla Lukáše Jabůrka, originální skleněné vázy mladé designérky Anny Jožové nebo skleněné instalace Kristýny Venturové. Druhá část Start Up Designers bude hostit nové začínající umělce, studia či jednotlivce, kteří chtějí u veřejnosti ověřit své nápady a myšlenky a nabídnout své produkty na trh.

K oslavám se v rámci festivalu připojí také kavárna Louvre, kde bude vůbec poprvé představena designová instalace od sklářského výtvarníka, designéra a malíře skla Františka Jungvirta, vítěze ceny Ludwiga Mosera 2018. Kromě českých designérů podpoří Czech Design Week i zahraniční autory, například držitele cen Red Dot Award 2019 designérské duo Sapiens Design či britského designéra Mattea Bandyho. Svátek demokracie si spolu s námi připomenou také partnerské design weeky ze sousedních zemí.

V letošním ročníku budou mít bohaté zastoupení instalace ze skla. „České sklo stále patří ke světové špičce a CZDW dlouhodobě podporuje začínající české skláře. Naši designéři v posledních letech slaví úspěchy na světových přehlídkách a jsou také hojně zastoupeni v zahraničních muzeích, galeriích i interiérech. Sběratelé a architekti z celého světa si jezdí pro kvalitní české sklo,“ říká Lukáš Pipek. K vidění budou v Kongresovém centru kromě již zmíněných také skleněná umělecká díla Dominiky Petrtýlové, Daniely Chodilové nebo Mariety Tedenacové.

Kongresové centrum
Tel: 261171111
5. května 65
Praha 4
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: