Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
30
května

Přednáška: Queer umění / Maj: lásky čas

Přestupní stanice

zpět na výpis akcí
 

Prednáška o queer umení predstaví zvláštny stret súčasného umenia a termínu queer, kde si zmysel nepotvrdzujeme, ale neustále spoločne objevujeme.

Datum:30. 05. 19
Cena:Zdarma
Čas:19:30 - 22:30
Kategorie: kultura| poznání|ostatní lifestyle|

Prečo je queer umenie krásne? Nie je queer umenie zbytočná definícia? Čo je teda dôležité si definovať a prečo človek venuje toľko času a energie práve týmto zbytočným definíciam? Prečo pojem queer spájame s umením? Má queer umenie funkciu či hodnotu v dnešnej civilizácii? Aké postavenie v súčasnej spoločnosti má queer umelkyňa/umelec? Aké posolstvo nesie queer umenie a kde všade môžem stáť pred queer dielom?
Prednáška o queer umení predstaví zvláštny stret súčasného umenia a termínu queer, kde si zmysel nepotvrdzujeme, ale neustále ten zmysel znovu a znovu spoločne objavujeme.

Nika Pločka:
Pre tvorbu Niky Pločky je charakteristická ženská jemnosť a citlivosť aktuálnych, životných pocitov a emócií, ktoré sú zároveň dopĺňané drsnejšou polohou podčiarknutou hrubým, keramickým materiálom, ktorý dodáva dramatickú a expresívnu auru, ktorá z diel, po strete s plameňom, vyžaruje. V tvorbe, kombináciou keramického materiálu a rôznych foriem umenia, reflektuje svoju Inakosť v súčasnej spoločnosti, čo poznačilo a predznamenalo základnú oblasť jej ľudského a profesionálneho záujmu.


Druhá část – queer umění a instituce

Jak se ke queer umění staví instituce?

Druhá část diskuze o queer umění přiblíží problematiku vystavování queer umění v uměleckých institucích. Budeme se ptát, za jakých podmínek jsou muzea a galerie ochotny o této tematice mluvit, jakými způsoby k tomu přistupují mainstreamové instituce a co jsou to alternativní archivy.

Natálie Drtinová je teoretička umění, která se tématem vystavování queer umění v muzeích zabývá v rámci své diplomové práce na UMPRUM. Věnuje se výtvarné kritice a příležitostně kurátorování současného umění na pomezí současné vizuální kultury a společenských témat.

Vstupné dobrovolné (doporučené 100,-)

https://www.facebook.com/events/672091136565053/

Přestupní stanice
Tel:
Chelčického 17
Praha 3, 13000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: