Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
29
března

Džungle, která nespí

Botanická zahrada hl. m. Prahy

zpět na výpis akcí
 

Vydejte se na odvážnou procházku nočním pralesem v doprovodu tajemných zvuků zvířat a omamné vůně exotických rostlin. 

Začátek:29. 03. 19
Konec:30. 03. 19
Cena:200 Kč
Čas:19:00 - 21:00
Kategorie: zábava| poznání|fauna a flora pro děti|

Trojská botanická zahrada vás zve na speciální komentované prohlídky setmělého skleníku Fata Morgana. Večerní provázení se konají od 18. 1. do 31. 3. 2019, v lednu vždy v pátek od 18.00, v únoru v pátek a v sobotu od 18.00 a v březnu v pátek a v sobotu od 19.00. Neváhejte a rezervujte si své místo včas na www.botanicka.cz.

Na procházku do setmělého pralesa se vypraví opravdu jen ti nejodvážnější. Vy se ale nástrah noční džungle bát nemusíte. Ve skleníku Fata Morgana si tento jedinečný zážitek můžete dopřát, aniž byste museli opustit Prahu a pořizovat náročnou výbavu. „Večerní prohlídky jsou u našich návštěvníků velmi oblíbené. Zvlášť velký zájem je o ty, které probíhají v době konání výstavy orchidejí. Každou zimu si skleník Fata Morgana po setmění prohlédne bezmála dva tisíce návštěvníků,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Rostliny, jež jsou opylovány v noci, se vyznačují obvykle poměrně velkými bílými květy. Své opylovače – noční motýly lákají výraznou vůní. K takovým rostlinám patří i hymenokalisy, vlhkomilné druhy z močálů a okolí říčních ramen Střední a Jižní Ameriky. Ve skleníku Fata Morgana rostou u tropického jezera v expozici nížinného pralesa. Po setmění se z nich uvolňuje vůně, díky níž je noční motýl bezpečně najde. Pyl, který se mu během sání nektaru zachytí na těle a na křídlech, pak přenáší z květu na květ.

Jedinečným zážitkem nočního provázení je i hlasité „kvákání“ tropických žabek druhu bezblanka skleníková (Eleutherodactylus planirostris). „Jedná se o malé nenápadné žabky pocházející z Kuby, Baham a Kajmanských ostrovů. Jsou zajímavé hlavně svým velice hlasitým nočním projevem. Z jejich vajíček se na rozdíl od jiných druhů žab nelíhnou pulci, ale rovnou malé žabičky veliké asi jako čočka,“ vysvětluje Martin Dvořák, kurátor tropických rostlin. Dospělá žába není delší než tři centimetry, velmi dobře skáče a většinu života tráví na stromech a vyšších keřích, podobně jako naše rosnička. Návštěvníci ji během provázení sice nejspíše neuvidí, ale její hlasité pískání připomínající autoalarm určitě nepřeslechnou.

Pozornost zajisté přitáhne i velké sladkovodní tropické jezero. Návštěvník skleníku může nahlédnout i pod jeho hladinu a obdivovat například masožravé jihoamerické arowany, ale i spoustu dalších druhů ryb. „Arowanám dělají společnost terčovci, jejichž hejno jsme letos doplnili o 40 dospívajících ryb z našeho vlastního odchovu. Návštěvníci si mohou prohlédnout i pět různých druhů a variant přírodních skalár, kterých jsme letos odchovali a vypustili do jezírka víc než tisíc,“ dodává Martin Dvořák.

Botanická zahrada hl...
Tel: 234 148 111
Trojská 800/196
Praha 7, 17100
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: