Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
18
listopadu

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

zpět na výpis akcí
 

Filmový festival (nejen) v pražských kinech

Začátek:18. 11. 15
Konec:25. 11. 15
Čas:18:30 - 23:00
Kategorie: kultura|kina

Francouzské velvyslanectví v České republice, Francouzský institut v Praze a společnost Unifrance pořádají v listopadu tradiční Festival francouzského filmu. 18. ročník Festivalu francouzského filmu se uskuteční v Praze, Brně, Českých Budějovicích a Hradci Králové.

Předpremiéry
18. ročník Festivalu francouzského filmu uvede dvanáct předpremiérových titulů, v jejichž čele stojí komedie Zbrusu nový zákon režiséra Jaco Van Dormaela a nový film Arnauda Desplechina Tři vzpomínky. Oba tyto výrazné snímky byly uvedené na letošním festivalu v Cannes v soutěžní sekci Quinzaine des réalisateurs. Mezi předpremiérami zazáří také úspěšná komedie Rodinka Béliérových, jejíž hlavní představitelka Louane Emera získala za svůj výkon Césara pro nejlepší začínající herečku. Diváci se mohou těšit také na originální komedii Jean-Pierra Amérise Rodina k pronájmu. Pozornost si zaslouží také nový snímek Benoîta Jacquota Deník komorné vyprávějící příběh ambiciózní a krásné pokojské, která na francouzském venkově pracuje pro rodinu boháčů. Festival potěší i nejmladší diváky slavným příběhem Malého prince v animovaném filmu Marka Osborna. Dvanáct předpremiérových titulů festival uvede ve spolupráci sdistribučními společnostmi A-Company Czech, Aerofilms, Film Europe, Film Distribution Artcam a Mirius FD.

Výběr české kritiky
Další francouzské filmové novinky, které se setkaly s velkým ohlasem na mezinárodních festivalech a které zatím nemají českého distributora, uvede pražská část festivalu v soutěžní sekci Výběr české kritiky. Tyto snímky se utkají o Cenu diváků TV5MONDE. Sekce Výběr české kritiky nabídne například thriller režiséra Vincenta Garenqa Aféra Clearsteam, komedii Richarda Berryho Naše ženy, drama Zimní píseň Otara Iosselianiho, drama Zákon trhu režiséra Stéphane Brizého, které si z letošního festival v Cannes odneslo cenu za mužský herecký výkon v hlavní roli na pro Vincenta Lindona nebo snímek režiséra Philippe Le Guay Florida, ve kterém roli otce trpícího stařeckou demencí stvárnil Jean Rochefort.

Sekce ELLE(S)
Ženským ikonám francouzské kinematografie je věnován cyklus ELLE(S), který připomene francouzské filmové hvězdy v dnes již klasických filmech a přiblíží vzájemné prolínání světa filmu a módy v dokumentu o historii časopisu ELLE. Součástí dokumentárního filmu A ELLE stvořila ženu režiséra Davida Teboula jsou exkluzivní rozhovory s módními návrháři, šéfredaktorkami a sociology. Archivní záběry přibližují ducha a módní trendy posledních šedesáti let.
Kromě unikátního dokumentu o historii časopisu ELLE sekce ELLE(S) představí filmy, ve kterých hlavní role ztvárnily filmové hvězdy 60. a 70. let jako jsou Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Jeanne Moreau, Isabelle Huppert, Fanny Ardant nebo Anna Karina. Tyto hvězdy Festival francouzského filmu uctí uvedením kultovních snímků režisérů Jean-Luca Godarda, Françoise Truffauta a Jacquese Demyho Pohrdání, Paraplíčka ze Cherbourgu, Jules a Jim, Zachraň si kdo můžeš (život), Konečně neděle! a Bláznivý Petříček.
Projekci dokumentu A ELLE stvořila ženu Davida Teboula doplní promítání jeho dalších dvou dokumentárních snímků. Oba jsou věnovány ikoně francouzské módy Yves Saint Laurentovi. Dokument o jeho módním salónu má název Yves Saint Laurent 5, avenue Marceau, snímek mapující život Saint Laurenta režisér nazval Yves Saint Laurent, jak šel čas.
Filmové projekce sekce ELLE(S) doplní panelová diskuze, které se kromě současné šéfredaktorky české verze časopisu ELLE Andrey Běhounkové zúčastní další hosté spojení s českou ELLE.
V rámci doprovodného programu Festivalu francouzského filmu se vgalerii Francouzského institutu v Praze uskuteční výstava filmových plakátů francouzských filmů ze 60. let, kterou uspořádá Národní filmový archiv ve spolupráci s Francouzským institutem.

Filmové hity
Tak jako každoročně budou mít diváci možnost zhlédnout francouzské snímky uvedené do české distribuce v roce 2014/2015, které již nejsou na programu kin a které si tak budou moci dodatečně vychutnat. Této sekci vévodí film o srílanském přistěhovalci Dheepan od režiséra Jacquese Audiarda, který získal Zlatou palmu, hlavní ocenění pro nejlepší film na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes 2015. Dalším v Cannes oceněným filmem je romantické drama Můj král, cenu pro nejlepší herečku za roli v tomto filmu získala Emmanuelle Bercot. Chybět nebudou ani tituly pro děti jako jsou Mumínci na Riviéře, Pírkova dobrodružství nebo Mune, strážce měsíce.

Večer krátkých filmů
Na programu 18. Festivalu francouzského filmu nebude letos chybět ani oblíbený Večer krátkých filmů, který proběhne v Praze, Brně, v Českých Budějovicích i v Hradci Králové a Ostravě.

Všechny filmy jsou uváděny v původním znění s českými titulky nebo s českým dabingem. Vstupné na festivalové projekce činí 100 Kč.

Mapa po Praze

Tato akce má více míst konání po Praze

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: