Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
01
června

14th International Shakuhachi Festival Prague

Prague Shakuhachi Festival

zpět na výpis akcí
 

Každé dva roky vítáme v Praze špičkové hráče na shakuhachi z Japonska a celého světa.

Začátek:01. 06. 23
Konec:05. 06. 23
Čas:09:00 - 21:00
Kategorie: kultura|koncerty, klasika, hudba poznání| lifestyle|

Pět dní workshopů, studijních skupin, přednášek a koncertů spojených tradiční a novou hudbu pro japonské nástroje.

Z Kyōta do Prahy
Zvláštním hostem ISFP 2023 je 42. kansu, hlavní hráč, chrámu Kyōto Myōanji, Genshin Seian. Chrám Kyōto Myōanji je jedním z mála míst v Japonsku, kde se dodnes praktikuje duchovní hra na shakuhachi. Ve dvou studijních skupinách otevřených pouze pěti studentům bude Seian učit Takiochi no Kyoku a velmi vzácnou myoanji verzi skladby Shika no Tone. Na koncertě věnovanému ZEN: Ticho a zvuk (2. června) předvede Seian zásadní skladby tradice svého chrámu.

Nové zvuky shakuhachi
Pražský shakuhachi festival tradičně uvádí a objednává novou hudbu od českých i zahraničních skladatelů. ISFP 2023 ozdobí nová skladba pro shakuhachi a orchestr Jana Jonáše Starého (uvede Akihito Obama a orchestr BERG , 5. června). Dalším nesporným vrcholem bude evropská premiéra skladby Dai Fujikury – Shakuhachi Five, kterou ISFP objednal společně s japonským hvězdným souborem Shakuhachi 5 a Jamesem Schleferem (4. června).

Jazz a improvizovaná hudba jsou na festivalu zastoupeny v různých podobách od konvenčních až po zcela neotřelé. Festival si klade za cíl upozornit na slavné veterány a také na přicházející kreativní mladou krev, která bude v nadcházejících letech utvářet svět shakuhachi. Pokud se chcete o svou hudbu podělit, můžete požádat o vystoupení na jednom ze tří festivalových koncertů Curated Open Mic.

Výuka a vnímání
Pravidlem našeho festivalu je, že hlavní hosté vystupují i vyučují. Hlavními hosty ISFP 2023 jsou Kinya Sogawa, Naoko Kikuchi, Genshin Seian, Akihito Obama, John Kaizan Neptune, Ichiro Seki a Jean-François Suizan Lagrost (další budou potvrzeni). Nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost učit se od těchto světových hráčů.

V rámci festivalu se dne 1. června koná symposium na téma Hudba a změněné stavy vědomí (viz Call for Papers na www.isfp.cz). Své výzkumy a zkušenosti představí akademici, skladatelé, terapeuti a performeři.

Naším festivalovým centrem a oficiálním partnerem festivalu je Hudební fakulta Akademie múzických umění (HAMU). Všechny kurzy se tak budou konat v renesančním paláci HAMU v historickém centru Prahy. Večerní program festivalu vás zavede do nejkrásnějších pražských koncertních sálů ve starobylých kostelech i moderních architektonických skvostech.

Při festivalu: workshopy výroby shakuhachi
Tři dny před zahájením festivalu a tři dny po ukončení festivalu nabízíme jedinečnou příležitost vyrobit si vlastní shakuhachi pod vedením profesionálních výrobců Kinyi Sogawi a Johna Kaizana Neptuna (s každým zvlášť) ve studiu NEIRO v Praze. Každý workshop je pro šest účastníků, vhodný bambus a nářadí je zajištěno.

Harmonogram ISFP 2023
29. – 31. května Workshop výroby shakuhachi s Johnem Kaizanem Neptunem (www.neiro.org)
1. června Symposium Hudba a změněné stavy vědomí & Zahajovací koncert ISFP 2023 (www.isfp.cz)
2. – 5. června ISFP 2023, výuka a koncerty (www.isfp.cz)
6. – 8. června Workshop výroby shakuhachi s Kinya Sogawou (www.neiro.org)

Nenechte si ujít tuto jedinečnou akci. Následující International Shakuhachi Festival Prague se uskuteční v červnu 2025.

Mapa po Praze

Tato akce má více míst konání po Praze

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: