Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
12
února

Science to Go na Staromáku

Skautský institut na Staromáku

zpět na výpis akcí
 

Tradiční cyklus 3 minipřednášek na pražském Staroměstském náměstí

Datum:12. 02. 19
Cena:Zdarma
Čas:19:00 - 20:30
Kategorie: poznání|ostatní

Život komety /Jan Spratek (ESERO ČR)
Již máme celkem dobrou představu o tom, z čeho se komety skládají a jsme ji tak schopni vytvořit i v našich pozemských podmínkách. Kometa to go - uvaříme kometu a pokud se podaří, každý si bude moci kousek odnést s sebou. Z čeho se komety skládají? Kde vznikají? Jaké jsou jejich oběžné dráhy?

Supervulkány / Prokop Závada (GFÚ AV ČR)
Sopečná činnost je fascinujícím projevem vnitřní energie naší planety. Zatímco řada sopek vybuchuje s malou intenzitou za každých zhruba deset až sto let, existují sopky, které explodují jednou za desítky až sta tisíce let a tyto výbuchy mají ohromnou ničivou sílu. Takové sopky jsou schopné vyvrhnout do atmosféry více než tisíc kubických kilometrů horninového materiálu, způsobí tlakovou vlnu a spad popela na rozsáhlém území kolem sopky a můžou způsobit výrazné změny globálního klimatu na několik desítek let. Tyto sopky můžeme nazvat jako supervulkány. K explozím supervulkánů na Zemi dochází jednou zhruba za deset tisíc let. Z téměř dvaceti supervulkánů na Zemi je sledován především supervulkán v Yellowstonu (Wyoming, USA) a Campi Flegrei (Itálie).

Predikce zemětřesení pomocí družic / David Píša (ÚFA AV ČR)
Francouzská družice DEMETER (2004-2010) byla prvním satelitem, který se zaměřil na zkoumání možných elektromagnetických signálů pocházejících od zemětřesení. Jak se takové signály měří a hledají? Jaké signály předcházející zemětřesení byly objeveny? Je možné předvídat zemětřesení pomocí družicových měření?

Skautský institut na...
Tel:
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: