Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
12
prosince

Klanění tří králů

Městská knihovna v Praze

zpět na výpis akcí
 

Pohled do obrazů 14. a 15. století nám poodhalí tradici zobrazování českých panovníků jako mudrců, kteří vzdávají hold narozenému Ježíškovi.

Datum:12. 12. 22
Cena:80 Kč
Čas:19:30 - 21:00
Kategorie: poznání|ostatní

Nejzajímavějším příkladem je nástropní malba Klanění tří králů v presbyteriu Kaple Svatého kříže ve Velké věži hradu Karlštejna, kam se nechal namalovat Karel IV. Na nástěnných malbách a deskových obrazech se stejnou tematikou se později objevili jeho synové Václav a Zikmund, i jeho pravnuk Ladislav Pohrobek. Povíme si o symbolice Vánočních svátků, původu Betlémské hvězdy, proměně perských mágů na tři krále jménem Kašpar, Melichar a Baltazar. Na přednášce se zaměříme na krásná vyobrazení tří králů v Itálii a střední Evropě. Nebude chybět ani Hieronymus Bosch – poodhalíme si záhadu čtvrtého krále na jeho netradičním obraze. Díky velkoplošnému promítání se pokocháme krásnými detaily, kterých si při běžném pohledu na celky maleb možná ani nevšimneme. Na závěr si ukážeme souvislost Narození Páně se Zmrtvýchvstáním.

Přednáší Bohumil Vurm

Městská knihovna v P...
Tel: 222 113 555
Mariánské náměstí 1
Praha 1, 11572
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: