Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
15
prosince

Vánoční výstava historických betlémů

CityBee podporuje

zpět na výpis akcí
 

Vánoční výstava historických betlémů v Aukční síni Galerie Národní 25.

Začátek:15. 12. 21
Konec:15. 03. 22
Cena:od 100 Kč
Čas:10:00 - 18:00
Kategorie: poznání|muzea, ostatní

Přijďte načerpat vánoční atmosféru na výstavu historických betlémů konanou od 15. prosince 2021 do 15. března 2022.

Výstavu pořádá naše Aukční síň na ploše téměř 200 m². Vystaveno je zde téměř 70 lidových skříňových betlémů, některé původně mechanické, ze dřeva, sádry, papíru a přírodních materiálů. Ke zhlédnutí jsou zde betlémy a daráčci z 19. - 20. století. 

Unikátní mechanické lidové betlémy byly v roce 2000 prohlášeny Ministerstvem kultury ČR kulturní památkou České republiky.

U původně mechanických betlémů najdete v betlémské scéně i více jak 100 dřevěných malovaných figurek a daráčků, kteří symbolizují tehdejší život a práci na venkově. Některé betlémské scény obsahují i ukázku hornické činnosti v podzemí při dobývání nerostných surovin.

Raritou celé výstavy je betlém s figurkami z chlebového těsta pocházející z 2. poloviny 19. století. Chlebová hmota byla vytlačována do forem a vytvrdlé figurky byly následně malovány a prodávány na vánočních trzích. Těchto betlémových figurek se dochovalo naprosté minimum, jelikož základní příměsí hmoty bylo chlebové těsto, takže si na nich každoročně pochutnávaly myši. Proto bylo pravidlem, že se tyto figurky před Vánoci pravidelně dokupovaly za velmi nízké ceny, jelikož výroba byla rychlá, levná a jednoduchá oproti figurkám dřevěným. Tyto figurky nejsou dnes k vidění ani ve sbírkách velkých muzeí.

CityBee podporuje
Tel:
Národní třída 25
Praha, 11000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: