Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
24
února

Online: Vliv rodičů na výběr partnera

CityBee podporuje

zpět na výpis akcí
 

Ovlivňují rodiče výběr partnera svých potomků? A je jejich vliv stejný po celém světě, nebo je typický jen pro určité populace?

Datum:24. 02. 21
Cena:Zdarma
Čas:18:00 - 20:00
Kategorie: poznání|ostatní

Odpověď závisí na tom, jakou formu rodičovského vlivu máme na mysli. Rodiče mohou ovlivňovat výběr svých potomků různými způsoby, a to od forem pasivních (např. dědění partnerských preferencí) až po aktivní (např. manipulace). Zjednodušeně lze říct, že čím aktivnější formy vliv nabývá, tím je kulturně variabilnější. Zasahování příbuzných do výběru partnera je dokonce pro lidi specifické, a můžeme tak u nich uvažovat o skupinovém pohlavním výběru.
V přednášce představím základní teorie rodičovského vlivu na výběr partnera jejich potomků, tj. dědění partnerských preferencí, imprinting-like efekt, asociační učení a aktivní vliv. Současně pro konkrétnější představu, jak výzkum rodičovských vlivů na partnerský výběr probíhá, představím studie, v nichž jsme vlivy zkoumali a zkoumat se chystáme.

Zuzana Štěrbová vystudovala magisterský obor Obecná antropologie na Fakultě humanitních studií UK a doktorské studium absolvovala na 1. lékařské fakultě UK, obor Lékařská psychologie a psychopatologie. V současné době působí na Katedře psychologie FF UK, ve výzkumné skupině Etologie člověka (http://etologiecloveka.cz/) na PřF UK a v Národním ústavu duševního zdraví ve výzkumné skupině Sociální a vývojová percepce. Ve svém výzkumu se zabývá zejména vlivy rodičů na výběr partnera, nenáhodným párováním, ontogenezí partnerských preferencí a jejich mezikulturním srovnáváním.

Mapa po Praze

Tato akce má více míst konání po Praze

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: