Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Crème de la Crème – Nejlepší italská zmrzlina v Praze

La Traviata

Menu
náš tip
29.01. do 29.01.
19:00 - 21:45
Státní opera
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
La Traviata

Operní příběh volně zpracovaný podle Dumasova románu Dáma s kaméliemi o nemocné kurtizáně Violettě a její marné touze vymanit se z konvencí.

 
Cena: od 450 Kč
 
Státní opera
Wilsonova 4
11000, Praha 1
Vizitka pořadatele 
 

Operní příběh volně zpracovaný podle Dumasova románu Dáma s kaméliemi o nemocné kurtizáně Violettě a její marné touze vymanit se z konvencí dobové společnosti dojímá posluchače již více než 150 let. Jímavá Verdiho hudba romanticky idealizuje nešťastnou lásku Violetty k Alfrédovi a oslovuje více než teatrální efektností především hlubokou a emotivní lyrikou.

Giuseppe Verdi v Traviatě na libreto podle románu Alexandra Dumase ml. Dáma s kaméliemi o Marii Duplessis, slavné kurtizáně a idolu pařížské společnosti 40. let 19. století, vytvořil vlastně vůbec první významné operní dílo na současný společenský námět. Nejen tento fakt byl nepřijatelný pro publikum při premiéře v roce 1853 v Benátkách: diváci byli i šokováni, že hlavní role je v této opeře určená kurtizáně, jež je navíc vykreslená jako kladná postava. Takže premiéra skončila naprostým fiaskem. Ale už brzy poté Verdiho Traviata slavila první triumfy a dodnes patří k nejoblíbenějším repertoárovým titulům.

Traviata byla na repertoáru dnešní Státní opery od samého počátku jeho existence, kdy sem byla přenesena inscenace z německého Stavovského divadla. Stala se především příležitostí k hostování slavných zahraničních pěvců, mj. legendární australské sopranistky Nellie Melby (18. 4. 1900). Nastudování této naší inscenace se v roce 2006 ujal zahraniční tým v čele s francouzským režisérem Arnaudem Bernardem, hudebním nastudováním byl pověřen italský dirigent Enrico Dovico.


Zpět na homepage