Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Madama Butterfly

Menu
náš tip
26.01. do 26.01.
19:00 - 22:10
Státní opera
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Madama Butterfly

Námořník Pinkerton, okouzlen japonským prostředím a dívkou zvanou Motýlek, se rozhodne oženit a strávit se svou novou ženou v Nagasaki líbánky...

 
Cena: od 490 Kč
 
Státní opera
Wilsonova 4
11000, Praha 1
Vizitka pořadatele 
 

Puccini se v "Butterfly" tentokrát vzdal složitého děje a hlučných dramatických událostí a v tomto ryze komorním příběhu vsadil na psychologii postav, kterou jeho hudba rozkrývá do nejmenších detailů, záchvěvů i obrovských emotivních vzepětí, na podstatný kontrast mezi japonskou a „západní“ mentalitou, kterou trefně vystihuje mimo jiné i mnohokrát a překvapivě obměňovanou citací hymny USA, a konečně na působivou kresbu japonského koloritu, v němž se celý příběh odehrává.

Název opery je převzat z proslulé stejnojmenné povídky amerického právníka a spisovatele Johna Luthera Longa, která se nejprve stala předlohou pro činohru newyorského producenta a dramatika Davida Belasca. Právě tato hra pak byla přímou inspirací pro jednu z nejslavnějších autorových oper.

Po neúspěšné premiéře „Butterfly“ v milánské Scale Puccini své dílo v letech 1904-1907 celkem čtyřikrát přepracoval, než se stalo doslova světovým operním hitem.


Zpět na homepage