Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Jiří David: Jsem tady

Menu
náš tip
17.01. do 29.06.
12:00 - 18:00
Centrum současného umění DOX
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Jiří David: Jsem tady

Jsem tady – výstava Jiřího Davida v Centru současného umění DOX, na které představí svá nejnovější díla.

 
Cena: 180 Kč
 
Centrum současného umění DOX
Poupětova 793/1
17000, Praha 7
Vizitka pořadatele 
 

David se proslavil svými uměleckými, často až provokativními experimenty, ale tentokrát se vrací k médiu malby. S typickým temperamentem a emocionálním nasazením, obohacený zkušenostmi z konceptuální tvorby, otevírá pro sebe Jiří David starý a současně nový svět malířské poezie a poetické malby.

Jiří David

Vizuální umělec a pedagog zabývající se malbou, tvorbou objektů, instalacemi, fotografií, videoartem; zasahuje také do oblasti kritiky a publicistiky. Za studií na AVU v Praze spoluorganizoval Konfrontace, sérii neoficiálních skupinových výstav. Od druhé poloviny 80. let výrazně spoluvytváří podobu i atmosféru českého umění. V roce 1987 založil s umělci své generace skupinu Tvrdohlaví. Svými malbami s volným využíváním znaků a politických symbolů významně formoval postmoderní program na přelomu 80. a 90. let, kdy se také začal věnovat instalacím objektů a psaní textů reflektujících pozici umělce a umění ve společnosti.

K jeho nejznámějším fotosériím patří (první polovina 90. let) „Skryté podoby“ – dvojice portrétů pořízené spojením dvou pravých a dvou levých polovin tváří známých osobností. Poté fotografický cyklus Bez soucitu (počátek roku 2002), kdy „nechal“ rozplakat 17 prezidentů světa. Velký ohlas vzbudily neonové objekty „Záře“ a „Srdce“, umístěné do veřejného prostoru.

David se od roku 1990 čtyřikrát účastnil benátského bienále (Aperto a doprovodné výstavy, vždy na pozvání zahraničních kurátorů), vystavoval na Armory show 2004 v New Yorku, v roli umělce i kurátora figuroval na Prague Biennale 2 a 3. V polovině 90. let působil pět let jako pedagog na Akademii výtvarných umění v Praze, kde založil ateliér Vizuální komunikace. Od roku 2002 vede ateliér Intermediální komunikace na UMPRUM Praha, v současnosti na pozici profesora. Vystavuje pravidelně nejen v České republice, je zastoupen v mnoha sbírkách v nás i v zahraničí.


Zpět na homepage