Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Historie vánoční hudby: Tradiční výstava betlémů

Menu
náš tip
01.12. do 02.02.
10:00 - 18:00
Muzeum Karlova mostu
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Historie vánoční hudby: Tradiční výstava betlémů

Stejně jako vánoční hudba, patří i návštěva výstavy betlémů v Muzeu Karlova mostu neodmyslitelně k Vánocům.

 
Cena: od 70 Kč
 
Muzeum Karlova mostu
Křižovnické náměstí 191/3
110 00, Praha 1
Vizitka pořadatele 
 

Tradiční výstava betlémů doplněná o expozici věnovanou historii vánoční hudby bude pro veřejnost otevřena od 1. prosince 2019 od 14.00 hod. a potrvá až do 2. února 2020, tedy do svátku Hromnic.

Poodhalte historii vánoční hudby díky dobové ikonografii a hudebním nástrojům. Představen bude i jeden z nejstarších středověkých nástrojů -tzv. šalmaj, a muzeum rozezní středověká vánoční hudba. Kdy vznikla nejstarší specificky vánoční hudba? Co vánoční hudba vyjadřovala a čemu vánoční písně, koledy, sloužily? Jaké koledy patří mezi vůbec nejstarší a co jsou to tzv. pastorely? Z jaké doby pochází nejstarší záznamy o české vánoční hudbě? Jak náboženské písně zlidověly do podob koled? To a mnohé více se návštěvníci dozvědí na výstavě v Muzeu Karlova mostu.

Muzeum tradičně představí své unikátní betlémy, například Slaměný betlém v životní velikosti polského umělce Andrzeje Wrzecionka, Vltavský rybí betlém zapsaný v České knize rekordů, Africký z ebenového dřeva, Námořnický, či betlém z kukuřičného šustí. „Letošní výstava Muzea Karlova mostu vznikla ve spolupráci s hudebním skladatelem doc. Lukášem Matouškem a sestává i z předmětů zapůjčených Muzeem Vysočiny Třebíč, které tvoří například stavěcí a skříňové betlémy převážně z 19. – 20. století nebo tabla Muzejního spolku Třebíč z r. 1943 s ukázkou prací třebíčských betlémářů,“ dodává kurátor výstavy Michal Cihla.


Zpět na homepage