Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Letní Letná 2020

Menu
náš tip
18.08. do 25.08.
10:00 - 23:00
Letní Letná
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Letní Letná 2020

Letní Letná Light předvede mezi 18. a 25. srpnem to nejlepší z české novocirkusové scény. 

Letní Letná
Letenské sady
17000, Praha 7
Vizitka pořadatele 
 

Na 17. ročníku Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla návštěvníci
doslova uvidí, co jinde ne. Přímo pro Letní Letnou Light totiž dva přední soubory – Cirk La Putyka a Losers Cirque Company – připravily společné a neopakovatelné představení Buďme spolu. Opakovat se jinde nebude ani druhá tuzemská novinka – speciální průřez tvorbou samotných Losers. Program zve ovšem také na další české ansámbly, jejichž inscenace pobaví i dojmou jak dospělé, tak děti.

Kde jinde než na Letní Letné? Podotýkají soubory Cirk La Putyka a Losers Cirque Company k happeningu, který se rozhodly společnými silami vytvořit pro největší festival nového cirkusu u nás. „Obě skupiny se na tuto spolupráci nesmírně těší. Mezi sebou se dobře známe a občas se potkáváme na různých festivalech, v divadlech a podobně. Poprvé ale máme možnost spolu více tvořit, předávat si zkušenosti, nové techniky a principy. Všechny nás to hodně obohatí a posune v našich dalších plánech,“ nepochybuje principál „Lůzrů“ Petr Horníček.

Jedinečný projekt dostal název Be Together – Buďme spolu. Neodkazuje jen ke spojení akrobatů a jejich umu do dvakrát tak velkolepé show, ale i k blízkosti s publikem. „V průběhu představení několikrát aktivně zapojíme diváky do děje, ať už nám pomůžou držet akrobaty, natahovat lana, nebo zvedat akrobaty do vzduchu. Diváci budou akrobacii přímo na dosah,“ prozradil Horníček. „Vybrali jsme si téma “Be Together”, bude to naše společná práce, která začala v červenci v Trutnově a bude zakončena v Praze právě na Letní Letné. Kdy jindy se mají lidé spojovat, než teď! Je to zážitek spolu tvořit a být na jednom jevišti,” doplňuje Rosťa Novák. Premiéra a derniéra zároveň se na festivalu odehraje 21. srpna.

Losers Cirque Company pouze pro Letní Letnou Light také sestavila výběrové představení, do něhož napěchovala to nejlepší, co její členové dovedou. Losers – speciální edice zopakuje nejkrásnější pasáže z inscenace Vzduchem i šílené kousky z Kolapsu, pustí se do náročných triků z Ega a minout samozřejmě nemůže ikonickou inscenaci The Loser(s). Cirkusovou stezku, kterou provede mistr světa v loopingu En.Dru, si je možné projít jen jednou: 23. srpna v Letenských sadech.

Cirk La Putyka o den dříve do programu přispěje novinkou Kaleidoscope, která vznikala během pauzy zapříčiněné pandemií covidu-19. Slibuje křiklavou koláž umu a radosti. „Jak název napovídá, v nové show se soustředíme spíše na krásu formy, dynamiku a kouzlo okamžiku, než že bychom filozofovali o nesmrtelnosti brouka,“ popisuje režisér Maksim Komaro. Podobně jako v krasohledu se v novocirkusovém Kaleidoscopu střídají rozmanité akrobatické dovednosti: teeterboard, trampolína, walking globe, rolla bola, vše navíc prokládané gagy.

Žasnout může publikum na 17. ročníku i při představení dalších českých souborů, jež propadly divadlu a novému cirkusu. Například „létající“ AirGym Art Company převypráví legendu o Wendigovi. Možnosti, které nabízí závěsná akrobacie, zároveň bezezbytku využije i v Létacím snu č. 245. Feel The Universe Circus Company zase v představení Vlez v les vychází z bajek. Masky a akrobacie inspirované zvířecí říší diváky vtáhnou do tajemného a krásného světa přírody. Kabaret nejmladší generace cirkusáků – Teens Cirkabaret – ukáže, že novocirkusové talenty rostou po celé republice. A možná jeviště jednou přitáhne i někoho z malých diváků, kteří letos zasednou na některém z mnoha představení pro děti. Pohádky pro ně přichystali třeba Bratři v tricku, Buchty a loutky, Divadlo Víti Marčíka nebo Studio Damúza. Žonglérské umění předvede Kejklířské divadlo Vojty Vrtka a klauniádami pobaví Bilbo Compagnie či Václav Strasser.


Zpět na homepage