Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Linie, světlo, stín

Menu
náš tip
15.11. do 10.02.
10:00 - 18:00
Národní galerie - Schwarzenberský palác
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Linie, světlo, stín

Výběr z mistrovských děl evropské grafiky a kresby 16. a 17. století

 
Cena: 80 Kč
 
Národní galerie - Schwarzenberský palác
Hradčanské náměstí 2
118 00, Praha 1
Vizitka pořadatele 
 

Ve znovuotevřeném Schwarzenberském paláci byly Sbírce grafiky a kresby vyhrazeny nové prostory pro výstavy z oblasti starého umění. Nahradily dosavadní Grafický kabinet ve druhém patře paláce, ve kterém byla po deset let představována umělecká díla na papíře v monograficky i tematicky koncipovaných výstavách.

Sbírka grafiky a kresby spravuje nejobsáhlejší fond Národní galerie Praha, který čítá více než 400 tisíc grafických listů, kreseb, alb, ilustrovaných knih atd. Z oblasti starého umění patří k pilířům sbírky německá a nizozemská grafika 16. století, rytiny a kresby rudolfínského manýrismu a mimořádná kolekce díla Václava Hollara. Některými pozoruhodnými pracemi je zastoupena italská renesanční kresba, cenný je také soubor italské grafiky 17. a 18. století. Sbírka samozřejmě opatruje jedinečná bohemika a významný je rovněž fond německé a rakouské kresby a grafiky 17. a 18. století.

Zahajovací výstava představí ve dvou etapách mistrovská umělecká díla renesance, manýrismu, baroka a klasicismu. V první etapě budou prezentovány mimo jiné grafické listy génia německé renesance Albrechta Dürera či kresby a rytiny jeho německých současníků a následovníků. Ze souboru italských kreseb 16. století bude představen například proslulý autoportrét Giuseppe Arcimbolda; z důvodu ochrany díla bude tato výjimečná kresba vystavena pouze v prvních šesti týdnech výstavy a poté nahrazena delikátními kresbami na pergamenu. Originálními náměty i precizním zpracováním jistě zaujmou kresby a rytiny nizozemského a rudolfínského manýrismu.

Ve druhé etapě výstavy v příštím roce budou představena převážně barokní díla.

Variabilita stylů, námětů, formátů i technik v tomto kurátorském výběru z mistrovských děl je rovněž pozvánkou a předznamenáním pestrého výstavního programu, který sbírka plánuje do Grafického kabinetu v příštích letech.

K výstavě byl vydán katalog v české a anglické verzi, který představuje díla prezentovaná na obou výstavních etapách a přibližuje také historii Sbírky grafiky a kresby NGP.

kurátorka: Petra Zelenková
spolupráce: Lenka Babická, Blanka Kubíková, Dalibor Lešovský, Alena Volrábová, Martin Zlatohlávek


Zpět na homepage