Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Kam v Praze na skvělou snídani

Bořek Šípek - Retrospektiva

Menu
náš tip
13.11. do 27.09.
09:00 - 20:00
Galerie Tančící dům
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Bořek Šípek - Retrospektiva

Téměř 300 děl tohoto slavného českého výtvarníka, designéra a architekta.

 
Cena: 190 Kč
 
Galerie Tančící dům
Jiráskovo náměstí 6
11000, Praha 2
Vizitka pořadatele 
 

Od čtvrtka 14.května opět otevíráme.

Pro zimní sezónu 2019/2020 připravila Galerie Tančící dům největší retrospektivní výstavu světoznámého výtvarníka, designéra a architekta Bořka Šípka s názvem Retrospektiva. Ta bude zároveň poslední ucelenou výstavou originálů z depozitáře pana Šípka. Návštěvníky čeká na 250 kusů váz a na 40 kousků designového nábytku, který umělec vlastnoručně vyráběl. V rámci výstavy budou představeny i doposud nikde nevystavované prototypy nalezené v pozůstalosti. Výstava vzniká ve spolupráci s rodinou Bořka Šípka a soukromými sběrateli.
 
Výstava je rozdělena do tří částí, kdy první je vytvořena netradičně do barevného pozadí, tak aby se otevřela nová perspektiva unikátních děl a návštěvníci se mohli seznámit s původním barevným pojetím a zasazením skla do interiérů, jak měl autor v úmyslu.
 
Ve druhé části budou návštěvníci moci zhlédnout rozmanitou rodinu objektů – vázy, mísy, karafy, skleničky, lustry, porcelánové hrnečky, misky, talíře, židle, křesla, stoly, skříně, knihovny, lampy či svícny, které mají svou vlastní existenci a svůj typický charakter.
 
Ve třetí části budou vystaveny prototypy váz a dalších nejcennějších skleněných objektů a také nákres vázy, kterou daroval Bořkovi Šípkovi k jeho 55. narozeninám Václav Havel. Bořek Šípek pracoval pro Pražský hrad jako sklářský výtvarník a hradní architekt. Sedm let poté Bořek Šípek vázu podle návrhu Václava Havla vyrobil v limitované kolekci sedmi kusů. Návštěvníci výstavy uvidí třetí vyrobený kus, který je na výstavu zapůjčený ze soukromé sbírky.
 
Výstava byla prodloužena do 27. 9. 2020. Nejcennější předměty (nábytek, polostrované židle), které nesmí být ponechány déle než dva měsíce na denním světle, budou vystaveny do 12. 1. 2020 a následně budou bez náhrady uloženy zpět do depozitáře.

Výstava se koná pod záštitou starostky Prahy 2 Mgr. Jany Černochové a místostarostky Ing. Alexandry Udženija.


Zpět na homepage