Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Kam v Praze na skvělou snídani

ZRUŠENO: Listopad 1989 v pražských ulicích

Menu
náš tip
25.09. do 26.04.
09:00 - 18:00
Muzeum hlavního města Prahy
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
ZRUŠENO: Listopad 1989 v pražských ulicích

Výstava představí prostřednictvím plakátů, letáků, fotografií a filmových záběrů průběh listopadových a prosincových událostí roku 1989 v Praze.

 
Cena: 150 Kč
 
Muzeum hlavního města Prahy
Na Poříčí 52/1554, Praha 8
http://, 180 00
Vizitka pořadatele 
 

 

Výstava představí prostřednictvím plakátů, letáků, fotografií a filmových záběrů průběh listopadových a prosincových událostí roku 1989 v hlavním městě Praze. Přiblíží návštěvníkům hlavní události a jejich aktéry, kteří byli tomuto dějinnému okamžiku přítomni a aktivně se podíleli na demontáži totalitního politického systému, jemuž před třiceti lety dominovala Komunistická strana Československa. Ve zkratce ale provede i desetiletími předcházejícími.

 

Začátek je věnován událostem října a listopadu 1939. Dobové fotografie připomenou mohutné demonstrace proti německé okupaci 28. října 1939 v pražských ulicích, pohřeb studenta lékařství Jana Opletala 15. 11. 1939 a následné uzavření českých vysokých škol 17. listopadu 1939. Právě kvůli nacistické represi vůči českým (a zejména pražským vysokoškolákům) byl ustanoven 17. listopad jako Mezinárodní den studentstva.

 

Padesát let poté, 17. listopadu 1989, vyšli studenti pražských vysokých škol do ulic, aby si připomněli výročí nacistické represe a zároveň demonstrovali za změnu režimu, který se nejen jim z mnoha důvodů protivil. Oprávněně ho vnímali jako neudržitelný.

 

Díky fotografiím z průvodů studentů z Albertova na Národní třídu, demonstrací z následujících dnů,  dokumentaci studentské stávky a vzniku Občanského fóra a rovněž díky dobovým plakátům (často rukodělným originálům) si návštěvník udělá obraz o dění v Praze před 30 lety.

 

Architektonické řešení výstavy přináší navíc „průhled“ československými dějinami ve druhé polovině 20. století. Iluzivní náznaky s využitím velkoformátových fotografií připomínají opakované potýkání se s totalitami, proměnu osvoboditelů v okupanty i normalizační každodennost v podobě všudypřítomných pochozích lešení proti padající omítce. Závěr zdánlivého historického bezčasí ignorujícího mezinárodní realitu představuje náraz na hradbu štítů pohotovostního pluku VB na Národní třídě a přechod návštěvníka doprostřed nejmohutnější demonstrace na Letenské plání 25. 11. 1989. Její podmanivou atmosféru navodí panoramatická kruhová fotografie.

 

Vedle celkového vhledu do časů listopadu 1989 může návštěvník výstavy získat povědomí i o řadě detailů. Kupříkladu prostřednictvím zvětšených dobových plánů Prahy s vyznačením klíčových míst studentského pochodu i následujícího dění ve dnech sametové revoluce. Výrazným fenoménem výstavy jsou také ukázky tehdejšího zpravodajství – domácího i zahraničního.

 


Zpět na homepage