Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Mezi Prahou a Káhirou. 100 let české egyptologie

Menu
náš tip
02.08. do 08.09.
10:00 - 18:00
Český egyptologický ústav
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Mezi Prahou a Káhirou. 100 let české egyptologie

U příležitosti 100 let od prvních egyptologických přednášek vypsaných na české části UK proběhne retrospektivní výstava v prostorách Karolina

 
Cena: Zdarma
 
Karolinum
Ovocný trh 5
110 00, Praha 1
Vizitka pořadatele 
 

 

V letošním roce uplyne 100 let od prvních česky přednášených egyptologických přednášek, které na Univerzitě Karlově v letním semestru roku 1919 vypsal zakladatel české egyptologie, soukromý docent František Lexa. Ta od té doby urazila obrovský kus cesty, který si Český egyptologický ústav FF UK, jediné pracoviště tohoto druhu v naší zemi, při příležitosti stého výročí připomene výstavou uspořádanou ve spolupráci s Univerzitou Karlovou ve výstavních prostorách Karolina.

 

                Expozice nejdříve provede návštěvníky těžkými počátky ústavu, kdy se ve skrovných poměrech panujících na univerzitě v první polovině 20. století rodil nový vědecký obor. Druhá část výstavy nechává nahlédnout do období let 1960–2019, kdy ústav již organizoval archeologické výzkumy přímo v Egyptě od účasti na záchranné akci UNESCO v Núbii až po výzkum v Západní poušti a dnešním Súdánu. Představen je pak zejména Abúsír, který je dodnes hlavní koncesí českých egyptologů. Dobové fotografie ukazují na proměnu nejen samotné archeologické lokality, ale i okolního prostředí, které v průběhu století dostálo mnoha změn. Satelitní snímek dává nahlédnout rozlehlost území a jeho potenciál pro další generace vědců.

 

                V neposlední řadě výstava představí konkrétní úkoly a projekty, kterým se členové výzkumného týmu věnují v současnosti a jejich spolupráci s mnoha dalšími vědeckými obory.

 


Zpět na homepage