Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Čeští ochránci afrických pralesů

Menu
náš tip
20.05. do 20.05.
19:00 - 21:00
Skautský institut na Staromáku
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Čeští ochránci afrických pralesů

Přednáška Franka Nekováře z neziskovky World's Green Lungs, se kterou pomáhá zalesňovat Afriku.  

Skautský institut na Staromáku
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1
Vizitka pořadatele 
 

Frank Nekovář bude povídat o činnosti neziskové organizace World's Green Lungs, kterou založil a nadále s ní pracuje na zalesňování Afriky.

Příběh Franka Nekováře

V západní Africe podnikám od r. 1985. Začínal jsem dovážením malé mechanizace pro místní zemědělce. V Burkině jsem těžil zlato. Peníze nutné na prospekci a zařízení pro těžbu jsem si vydělal převážením nákladních aut a náhradních dílů přes Saharu. Někdy i 300 dnů v kuse nebylo možno spát v posteli.
Při mých cestách v Guinei jsem poznal pygmeje. S těmito malými lidmi udržuji trvalé přátelství. To oni mě seznámili s náčelníky v Kongu, které vedlo ke správcovství nad územím pygmejských kmenů o rozloze 17 000 km2 v provincii Maniema na horním toku řeky Kongo.
Pygmejům jsem slíbil svoji plnou osobní podporu za předpokladu, že přijmou můj návrh a odmítnou komerční těžbu dřeva na svých územích a nastoupí cestu ekologicky udržitelného rozvoje své země výměnou za rozvojovou spolupráci. Souhlasili. To byl hlavní důvod
založit v r. 2008 spolu s představiteli společenství kmenů Balanga a Watambolo Nord neziskovou organizaci World’s Green Lungs z.s. (WGL) - Zelené Plíce Světa. Dnes máme za sebou 10 let úspěšné práce.
Začali jsme postupně vysazovat původní rychle rostoucí dřeviny na plochách vyprahlé degradované půdy. Vegetací zastíněný a tím ochlazovaný povrch a zadržená voda činí krajinu vhodnější pro zemědělství. Pěstování plodin pod stromy umožňuje lokálním obyvatelům výrobu potravin i těžbu užitkového dřeva z nově vysazovaných lesních porostů. Původní, ještě nedotčené pralesy, zůstávají přísně chráněny.
Tropických pralesů neustále ubývá, to je skutečnost. Polovina původních pralesů je již nenávratně ztracena, spolu s množstvím druhů živočichů a rostlin, o jejichž vlastnostech se již nic nedozvíme. Ve skutečnosti tropický prales, po staletí ničený migračním zemědělstvím (postupné vypalování a krátkodobá přeměna pralesa v políčka), nemá sílu se sám od sebe obnovit.
Mám sen, že lesy budou šumět a děti se budou smát tam, kde dnes nic neroste, kde dnes už nezpívají ani ptáci. Mám sen o tom, že naše planeta Země zůstane zelená. My, World’s Green Lungs jsme už začali tento sen uskutečňovat.


Zpět na homepage