Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Hračky v časech 1. republiky

Menu
náš tip
16.02. do 30.04.
10:00 - 16:00
Městská část Praha 8
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Hračky v časech 1. republiky

Unikátní výstava mechanických i ostatních hraček vyrobených polovině 20. století. Přijďte se podívat s čím si hráli vaši pradědečkové a prababičky.

 
Cena: Zdarma
 
Grabova vila
Na Košince 502/1
180 00, Praha 8 - Libeň
Vizitka pořadatele 
 

Výstavní projekt HRAČKY V ČASECH 1. REPUBLIKY v libeňské Grabově vile u příležitosti národních oslav 100 let od vzniku Československé republiky představuje nejrůznější typy hraček především z dvacátých a třicátých let minulého století, ale i z doby před vznikem republiky, za protektorátu a z poválečného období. Vedle technických hraček pro kluky nechybí ani hračky určené malým hospodyňkám, jako jsou panenky, pokojíčky, nádobíčko, obchůdky, šicí strojky a kočárky. Většina těchto hraček je i dnes stále funkční, například koupelnička s porcelánovými panenkami opatřená nádržkami na vodu nebo plechový sporáček na lihový kahánek.

Výstava si klade za cíl zdokumentovat velmi kvalitní dobovou produkci hraček tehdy známých československých firem, které obstály i v silné konkurenci světově proslulých výrobců. Mezi vystavenými exponáty jsou zastoupeny unikátní hračky vyráběné v prvních letech republiky, zejména první kovová stavebnice, dětské modely parních strojů, plechových automobilů, lodí, letadel i tramvají a v neposlední řadě také oblíbené historické soupravy plechových vláčků německé a československé výroby inspirované skutečnou parostrojní železnicí. Za pozornost stojí také funkční lokomobily na parní pohon, pohyblivé tancující postavičky, mechanické žertovné hračky na klíček nebo dětské promítačky – Laterna Magica – s kolekcí obrázkových pohádek. Technickou zajímavostí výstavy je nejstarší československý kinematograf k promítání dětských filmů.

Expozici doplňují vojenské hračky vyrobené v Československu, Německu, Francii a USA, jako jsou tanky, bitevní lodě, ponorky, válečná letadla, polní děla, protiletadlová obrana, vojáčci a jiná vojenská technika. Mezi unikáty bezesporu patří první pryžové hračky, které byly v předválečném Československu spojené s proslulou značkou zlínských obuvnických závodů BAŤA, největšího světového výrobce nerozbitných gumových hraček. Vystavené exponáty pocházejí ze sbírkového fondu Muzea technických hraček Velvary a soukromých sbírek.

Komentované prohlídky: 
pátek 09.03. a 06.04.2018
neděle 25.03. a 22.04.2018 

vždy od 14.00 hodin

Nutná rezervace předem u Mgr. Pavly Tomšíkové:
tel.: 222 805 112, email: pavla.tomsikova@praha8.cz


Zpět na homepage