Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Nová škola v nové republice a Tady nová republika

Menu
náš tip
03.02. do 31.12.
10:00 - 17:00
Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Nová škola v nové republice a Tady nová republika

Výstavy pořádané v souvislosti se 100. výročím vzniku Československa. 

 
Cena: 60 Kč
 
Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského
Valdštejnská 20
11800, Praha 1
Vizitka pořadatele 
 

Představa školy v době první republiky se překrývá se slavnými filmovými komediemi „Škola základ života“ a „Cesta do hlubin študákovy duše“.  Výstava „Nová škola v nové republice“ však veřejnosti odhaluje méně známé podrobnosti meziválečného školství. Snahou výstavy je přiblížit stav školství na Slovensku a Podkarpatské Rusi, který se značně lišil od rozvinuté školské sítě v Čechách a na Moravě. Dále jsou to především snahy o změnu stylu výuky spjaté s profesorem Václavem Příhodou – tzv. příhodovská reforma, která začala být testována v roce 1929. Soustředila se především na nahrazení frontálního způsobu výuky a aktivizaci žáků, kteří si vyhledávali informace, učili se samostatně a podíleli se i na samosprávě školy.  

Součástí výstavy je i filmová smyčka s ukázkami z prvorepublikových filmů ze školního prostředí, načtené vzpomínky žáků, studentů i pedagogů a fotokoutek, kde se návštěvníci mohou vyfotografovat v dobovém oblečení. Výstava je pak doprovázena menší výstavou „Tady nová republika“, která návštěvníky krátce seznamuje  se základními údaji o meziválečném Československu. Tato výstava je připravena i k zapůjčení pro školy, a to jak ve fyzické, tak elektronické formě. Pro školy jsou k výstavě připraveny vzdělávací programy.


Zpět na homepage