Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Crème de la Crème – Nejlepší italská zmrzlina v Praze

Mysterium věže

Menu
náš tip
02.04. do 01.01.
Pražské věže
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Mysterium věže

Muzeum hlavního města Prahy otevřelo veřejnosti 2. dubna 2016 novou stálou expozici „Mysterium věže“ ve Staroměstské mostecké věži.

Pražské věže
Malostranské nám. 556/29
11000, Praha
Vizitka pořadatele 
 

 

 

Stálá expozice bude věnována především samotné věži ‒ jakožto nejstarší, nejcennější a nejzachovalejší části Karlova mostu. Zpřístupněním expozice ve Staroměstské mostecké věži se pomyslně otevírá sled výstav a akcí, připravených k oslavě výroční 700 let narození Karla IV. Záštitu nad novou expozicí převzal Jan Wolf, radní prokulturu, památkovou péči, výstavnictví a cestovní ruch, sport a volný čas, a kardinál Dominik Duka OP, arcibiskup pražský. Nová stálá expozice vznikla za podpory Ministerstva kultury České republiky.

 

Stavba věže byla zahájena společně se založením mostu v roce 1357, dokončena byla patrně v 90. letech 14. století. Význam věže byl v první řadě fortifikační, průjezd brány byl uzavírán posuvnou mříží. Věž se svojí výzdobou představovala zároveň symbolickou stavbu. Měla symbolizovat triumf vlády Karla IV. v rámci trasy královského korunovačního průvodu a také na ní byly uplatněny středověké výrazové prostředky a výtvarné principy. V rozvrhu celé stavby a zejména jejího východního průčelí lze tušit promyšlený výtvarný, symbolický, náboženský i geometrický záměr.

Nově zřízená expozice plně respektuje „hlavní exponát“ – vlastní věž i vyhlídkový ochoz, který nabízí patrně jeden z nejkrásnějších výhledů na centrum Prahy, památku UNESCO. V rámci expozice se návštěvník dozví detailní informace o výzdobě průčelí, o původní obranné funkci (pomocí unikátního modelu spouštěcí mříže), ale i o dosud nepoznaných a možná nepoznatelných významech umělecké výzdoby – proto Mystérium věže. Ve sklepení nahlédne návštěvník do tajů vltavského dna – díky mimořádné prezentaci předmětů vylovených ze dna Vltavy. Na své si přijdou i děti, pro které je připraven animovaný film o legendách Karlova mostu. Návštěvníkům nabídneme i malovaný plakát s popisem věže a obrázkem východního průčelí.


Zpět na homepage