Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Crème de la Crème – Nejlepší italská zmrzlina v Praze

Královny medu zblízka - fotografická a interaktivní výstava včel

Menu
náš tip
01.06. do 30.10.
09:00 - 19:00
Botanická zahrada hl. m. Prahy
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Královny medu zblízka - fotografická a interaktivní výstava včel

Výstavu až 4000x zvětšených fotografií doplní řada interaktivních prvků, díky kterým budete mít pocit, že jste se ocitli uvnitř úlu.

 
Cena: 120 Kč
 
Botanická zahrada hl. m. Prahy
Trojská 800/196
17100, Praha 7
Vizitka pořadatele 
 

Včely jsou důležitou součástí ekosystému a života rostlin. Botanická zahrada hl. m. Prahy zahajuje panelovou výstavu, která návštěvníkům ukáže včelu medonosnou tak, jak ji neznají. Fotografie, které vznikly využitím mikrofotografické techniky skenovací elektronové mikroskopie, představí pomocí až 4000násobně zvětšených fotografií detaily ze života tohoto druhu hmyzu. Autorem snímků je fotograf a vědecký pracovník Viktor Sýkora. Výstavu doplní řada interaktivních prvků v rámci expozice Zahrada mEDU, která prošla částečnou revitalizací a nabízí návštěvníkům poznání a pobavení z oblasti života včel a medonosných rostlin.

Královny medu zblízka

Od 1. června se návštěvníci botanické zahrady mohou prostřednictvím fotografických panelů na pěti stanovištích seznámit s anatomií včely medonosné. Výstava představí zajímavosti ze života včel a opylování rostlin a ukáže, jak jsou včely pro přírodu i pro nás samotné důležité. Pro pořízení fotografií bylo využito technologie skenovací elektronové mikroskopie, kdy je až několikatisícinásobně zvětšený obraz zaznamenán počítačem. Fotografie použité pro výstavu jsou dobarvené. Původní obraz z mikroskopu je vždy černobílý a všechny barvy jsou dodány uměle. Používají se na zvýraznění struktur a zásadně ovlivňují výsledný výtvarný účinek snímku. Barevné podání je tudíž zcela dílem autora a většinou neodpovídá původní

barvě objektu. Autorem snímků je fotograf a vědecký pracovník z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Viktor Sýkora. Součástí výstavy jsou interaktivní prvky a rovněž herní stezka, kde si zájemci mohou prověřit svou fantazii a na fotografiích Viktora Sýkory tipovat jednotlivé části těla včely medonosné.

Zahrada mEDU pro vzdělání i odpočinek

Výstava se koná v expozici Zahrada mEDU, která vznikla z původní expozice Medonosných rostlin a včel. Ta od roku 2022 prošla revitalizací. Byly renovovány původní interaktivní prvky a vznikly zde i prvky nové. Ty seznamují zejména ty nejmenší návštěvníky hravou metodou se životem včely. Mohou si například vyzkoušet včelí taneček, samotné opylování květů nebo si prohlédnout, jak úly vypadaly v dobách našich babiček. Nově se otevře medový domek s pláství v nadživotní velikosti, kde bude možno dozvědět se zajímavosti nejen o pylu, jenž je potravou pro včely, ale i o životě včel v úlu. Součástí expozice jsou i včelí úly, které v současné době obývá osm včelstev. Dva úly u cesty jsou náhledové, to znamená, že účastníci komentovaných prohlídek a dalších vzdělávacích programů mohou za asistence průvodce nahlédnout přímo dovnitř úlu. Expozice Zahrada mEDU najde využití zejména jako prostor pro vzdělávání, ať už v rámci programů pro školy, nebo dalších workshopů a přednášek. Expozice je rovněž místem pro projekt pro seniory a mezigenerační programy Blahodárná zahrada.


Zpět na homepage