Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Komentované prohlídky Novoměstské radnice 2023

Menu
náš tip
21.02. do 07.11.
10:00 - 20:00
Novoměstská radnice
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Komentované prohlídky Novoměstské radnice 2023

Komentované prohlídky s poutavým výkladem.

 
Cena: 100 Kč
 
Novoměstská radnice
Karlovo náměstí 1/23
120 00, Praha 2
Vizitka pořadatele 
 

Komentované prohlídky s poutavým výkladem, o který je velký zájem, odkrývají návštěvníkům kus historie národní kulturní památky, která vznikla brzy po založení Nového Města Karlem IV. Během komentovaných prohlídek návštěvníci nahlédnou i do prostor, které nejsou veřejnosti běžně přístupné. Prohlídky jsou vhodné i pro děti.  Kdo má rád romantickou atmosféru, bude moci přijít na prohlídku při západu slunce, užije si tak nezapomenutelný pohled z věže na stmívající se stověžatou matičku Prahu.

Zajímá vás, jakou funkci plnila věž od 15. století? K čemu dříve sloužila kaple? Víte, co je to etalon a palindrom? Kde je vytesán? Kam byl zasazen český loket a kde se nachází? Tušíte, kdo byl na radnici souzen? Že vyhořela a kdy ji zasáhl blesk? Slyšeli jste někdy, jak je spojeno s radnicí jméno legendárního loupežníka Václava Babinského, Jana Sladkého - Koziny, Aloise Rašína či Milady Horákové? Máte ponětí, co zahlédli někteří lidé v prostoru radnice po půlnoci, až se jim zatajil dech?

To vše a ještě mnohem, mnohem více o životě této památky, jejíž historie sahá až do roku 1348, se dozvíte z poutavého výkladu naší průvodkyně. Každá prohlídka trvá hodinu.  Všechna dějinná období radnice zde totiž zůstala navždy otištěná a události navěky zapsané do našich dějin dodnes zanechaly stopy svědectví zvláště ve vnitřních prostorách budovy. Oslní vás svou rozmanitostí.

Nejprve vstoupíte přes foyer do Mázhausu -  gotické sloupové síně s klenbou, na chvíli posedíte v Konšelském salonku, jehož dominantou je původní dřevěný malovaný strop. Budete se moci vžít do porady konšelů, kteří se zde kdysi scházeli. Nahlédnete na okamžik i do temné ponuré Šatlavy. V I. patře se ocitnete ve Velkém sále s původními malbami na stěnách a při pohledu z oken se v myšlenkách přemístíte do roku 1419, kdy zde proběhla 1. Pražská defenestrace a vzpomenete si na hodiny dějepisu… Svržením konšelů, měšťanů a purkmistra začala husitská revoluce. Pokocháte se pohledem na překrásný prostor zrenovované barokní kaple. Vystoupíte na téměř 70 m vysokou věž, dostavěnou v roce 1456 a z ptačí perspektivy pohlédnete z jejího ochozu na věžičky, domy a dvorky Nového Města. Uvidíte ale ještě mnohem dál. Až na Pražský hrad! Takový pohled se vám z jiné pražské věže nenaskytne. Fyzického vyčerpání z výstupu po 221 schodech se bát ale nemusíte. V každém patře se totiž na chvíli zastavíte, abyste si prohlédli všechny zajímavosti, které budete míjet. Před vstupem na ochoz nahlédnete i do bývalého bytu věžníka, který kdysi hlásil z věže nebezpečí. Tam se nachází stálá expozice o historii Nového města, radnice a přilehlého Karlova náměstí.

Prohlídky se konají v předem daných termínech pro 8 - 20 účastníků.

Termíny prohlídek jsou uvedeny na webu Novoměstské radnice


Zpět na homepage