Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Crème de la Crème – Nejlepší italská zmrzlina v Praze

Praha Žije Hudbou

Menu
náš tip
23.06. do 24.06.
14:00 - 23:59
Praha Žije Hudbou
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Praha Žije Hudbou

Umění patří do ulic! Festival Praha žije hudbou společně s hvězdami i amatérskými buskery rozehraje Prahu.

 
Cena: Zdarma
 
Praha Žije Hudbou
Praha
Praha
Vizitka pořadatele 
 

Pod heslem „Umění patří do ulic!“ rozehraje již v pátek 23. června a v sobotu 24. června na 150 hudebníků z Čech i ze zahraničí na tři desítky míst v centru Prahy i v dalších přilehlých městských částech. Městem budou znít nejrůznější žánry od popu přes rock, rap, jazz, folk, R&B až po world music v podání známých muzikantů i začínajících buskerů, kteří vystoupí přímo ulicích, na náměstích, v parcích a na dalších veřejných místech. Mezi účinkujícími festivalu Praha žije hudbou budou například slovenská alternativní písničkářka Katarzia, hudebník a stand-up komik Vojtaano, jazzová legenda Laco Déczi, „femipunkerka“ Mucha, rapper a básník Lipo, zpěvačka a herečka Bára Hrzánová s kapelou Bachtale Apsa, kanadsko-irské alt-folkového duo Bookie Baker, písničkář Jakub König. Dále vystoupí třeba rapperka Arleta, elektronické dechové trio ze Slovinska Pantaloons, dechový showband Brass Avenue, popová zpěvačka Elly nebo balkánskými rytmy ovlivnění Czardashians. Po oba dny zamíří do ulic i bubenická show Groove Army. Že umění opravdu patří do ulic již tradičně přijedou dokázat i buskeři ze zahraničí.

Cílem festivalu je upozornit na význam kvalitního živého umění ve veřejném prostoru a také nabídnout netradiční zážitky. Ať jde již o setkání se známými hudebníky mimo kluby a velké scény nebo objevování začínajících muzikantů. „Hraní na ulici je lákavé, protože je to adrenalin. Je to totální nahota. Venku nemáš zázemí, nepomůže ti ani světlo ani vyladěný zvuk. Nemáš podium, fanoušky, bojuješ o pozornost…,“ vysvětluje Vojtaano. A zpěvačka Mucha dodává: „Myslím, že festivaly jako je Praha žije hudbou dávají jednak příležitost mladým a nadějným, pro něž může být hraní na akci prvním skutečným hraním před lidmi, tak ‘zaběhlým‘ muzikantům vrátit se ke kořenům. Vyprodávat kluby umí dneska každý.“ Jejich slova potvrzují i slovinští Pantaloons: „Je to nejčistší forma hudebního umění, zábavy... Jste tu jen vy, dav a vzájemná chemie. Žádná koncertní světla, reproduktory nebo cokoli, co obvykle pomáhá vystoupení. Líbí se nám to, protože tohle jsou naše kořeny, takhle jsme spolu začali hrát.”

Hlavní festivalová trasa povede od Kampy, přes Jungmannovo náměstí, Můstek, přes Kasárna Karlín a bude končit před Palladiem na náměstí Republiky. Hudba dále rozezní například kulturní centrum Stalin v Letenských sadech nebo venkovní kavárnu Šesťák v Dejvicích. Program festivalu Praha žije hudbou je na všech místech zdarma. Návštěvníci však mohou umělce odměnit dobrovolnými příspěvky do symbolických buskerských klobouků. Již nyní je také možné zakoupit symbolické vstupenky přes GoOut. Více informací je k dispozici na www.prahazijehudbou.cz.

Program nabídne vedle koncertů i divadelní a taneční představení, film nebo workshop pro děti. V pátek na náměstí Republiky pobaví kolemjdoucí divadelní soubor Hotel 0 se svým Maďarským kabaretem. Sobota na Kampě bude od 13.00 patřit hlavně dětem. Zdarma se zde mohou zúčastnit hudebního workshopu Timbalooloo, který proběhne pod hlavičkou festivalu Mladí ladí dětem. Na festivalu se děti představí i v rolích účinkujících, do Prahy zamíří například kladenský Orchestr Vějíř, který sdružuje děti ze sociálně znevýhodněného prostředí. Dvoudenní festivalový maraton uzavře v sobotu v Kasárnách Karlín projekce hudební komedie Yesterday režiséra Dannyho Boyle (Miliardář z chatrče, Trainspotting 2).

Festival Praha žije hudbou vznikl před osmi lety jako reakce na omezování umělecké produkce v ulicích hlavního města. Ambicí pořadatelů je otevřít centrum Prahy kvalitnímu pouličnímu umění, oživit veřejná prostranství hlavního města autentickou kulturou a současně zlepšit podmínky pro busking, tedy pouliční hudební, divadelní nebo artistická vystoupení, a to v přijatelných parametrech i pro rezidenty Prahy. „Dlouhodobě usilujeme o zlepšení podmínek pro pouliční vystupování a zvýšení kvality umělecké produkce ve veřejném prostoru Prahy. Proto ve spolupráci s Alzou letos poprvé vybavíme 10 hracích míst nabíjejícími elektrostanicemi. Ty nám umožní vyhnout se používání generátorů či složitému hledání elektřiny a zároveň umožnit vystoupit těm nejkvalitnějším umělcům, kteří pro své vystoupení elektřinu potřebují,” vysvětluje ředitel festivalu Jan Gregar. Festival Praha žije hudbou probíhá pod dohledem Uličníka, který je symbolem akce i svobodného uměleckého vystupování v ulicích Prahy. 

Pořadatelem akce je kulturní nezisková organizace Nerudný fest, která stojí i za festivaly Mladí ladí jazz, Student Fest, Koncertem pro budoucnost a dalšími projekty.


Zpět na homepage