Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Crème de la Crème – Nejlepší italská zmrzlina v Praze

fragilités

Menu
náš tip
20.10. do 29.01.
10:00 - 18:00
Galerie Rudolfinum
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
fragilités

Výstava fragilités v Galerii Rudolfinum rozvíjí pojmy zranitelnosti a křehkosti v dílech českých i zahraničních umělců.

 
Cena: Zdarma
 
Galerie Rudolfinum
Alšovo nábřeží 12
11000, Praha 1
Vizitka pořadatele 
 

Zranitelnost a křehkost se dnes staly klíčovými koncepty, které se vztahují jak ke stavu člověka, tak ekologie. Výstava fragilités v Galerii Rudolfinum tyto pojmy, vize a citové vlastnosti rozvíjí, přičemž napříč generacemi i historií spojuje umělce a umělkyně, kteří se různými způsoby hluboce zabývají křehkostí a reflektují napětí, spletitosti i paradoxy v ní obsažené.

Historické jádro výstavy vytváří síť spojitostí mezi díly Louise Bourgeois, Marii Bartuszové, Gety Brătescu a Aliny Szapocznikow. Jejich umělecké bádání si ve velmi rané době osvojilo pojem „écologie du sensible“ („ekologie cítění“) a setřelo rozdíly mezi mužstvím a ženstvím, smyslností a bezútěšností, celistvostí a roztříštěností.

Současní umělci a umělkyně zastoupení na výstavě s nimi sdílejí tohoto ducha i citovou vnímavost. Většina z nich se v České republice představuje poprvé. Jejich umělecký přístup vychází z opozice a protikladů křehkosti a síly, přičemž osvětluje často méně viditelné spojitosti mezi nimi. Promlouvají k našemu zvýšenému povědomí o vzájemných závislostech mezi tělem a proměnlivou, křehkou přírodní rovnováhu, a zkoumají křehké soužití mezi lidmi a světem, jenž je obklopuje. Kladou důraz na zranitelná těla jakožto činitele a prostřednictvím transfigurace, transformace či metamorfózy usilují o zpodobnění dnešních názorů na křehkost a nestálost samotné lidské povahy.

Výstava poukazuje na známé protiklady: sílu a slabost, stálost a nejistotu, odolnost a zranitelnost. Usiluje o překročení rámce binárního vidění jejich systematické opozice, aby mohla zvážit složitost jejich vztahů a byla schopna podat svědectví o tom, co lze získat spojením protikladů: není snad zranitelnost mocným činitelem a křehkost podmínkou pro uplatnění netušených sil? Mezinárodní výstava zahrnuje velmi různorodé umělecké zkušenosti a přístupy napříč generacemi a odráží spletitost a paradoxy, které aktuální téma křehkosti obnáší.

Vstup na výstavu je volný.

Vystavující umělci: Francis Alÿs, Michael Armitage, Maria Bartuszová, Bianca Bondi, Louise Bourgeois, Geta Brătescu, Edith Dekyndt, Susanna Fritscher, William Kentridge, Kapwani Kiwanga, Dominik Lang, Luboš Plný, Anri Sala, Vivian Suter, Alina Szapocznikow, Barthélemy Toguo, Anna Zemánková

Kurátorky: Elena Sorokina, Silvia Van Espen


Zpět na homepage