Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Autismus jako dar

Menu
náš tip
24.09. do 24.09.
18:00 - 20:30
Kinoskop Adventor
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Autismus jako dar

Dokument Autismus jako dar je citlivou výpovědí rodičů syna a autisty Ángela. Na jeho "postižení" či "zvláštnosti" se dívají z jiného úhlu pohledu.

Kinoskop Adventor
Ječná 19
120 00, Praha 2
Vizitka pořadatele 
 

Dokument Autismus jako dar je citlivou výpovědí rodičů devítiletého autisty Ángela. Na jeho "postižení" či "zvláštnost" se dívají z jiného úhlu pohledu než většina společnosti, je to pro ně dar. Příležitost k sebepoznávání a sebevzdělávání se. Ángel je jejich inspirací a velikým učitelem. Do jejich domu chodí řada dobrovolníků, aby v herně pracovali s Ángelem podle principů Son Rise Programu. Je to metoda, která v Česku není tolik známá a rozšířená. Jejím cílem není vtáhnout autistu do světa našeho, nýbrž sdílet svět jeho. Zatímco dobrovolníci se dostávají do tajů Ángelova autistického světa, Ángel pomalu otevírá bránu a vstupuje do toho našeho. Všichni se přitom shodují v tom, že Ángel má jakýsi šestý smysl, kterým odhaluje vnitřní zranění každého, kdo s ním pracuje. Můžeme si klást otázku, kdo je tady vlastně ten postižený a kdo je dobrovolník? Kdo pomáhá komu? Je to Ángel, nebo osoba, která je s ním v herně?

Česko, 2017, 26 min

Režie: Josef Dvořák

 

Beseda:

Po shlédnutí dokumentu bude následovat beseda s rodiči Angela, který bude taktéž přítomen.

Rodiče jsou příznivci terapie  Son Rise ProgramR , která  je jednou z terapií poruch autistického spektra (PAS), která se rozšířila z USA. Program Son-Rise je založen na hře ve speciální terapeutické místnosti, označované jako herna. Tuto hernu má rodina s postiženým dítětem doma, domácí herny mohou být doplněny i o obdobná zařízení ve speciálních školkách či školách. Herny slouží k interakci a působení na autistické dítě a současně ho připravují na život v okolním světě.

Son rise program učí rodiče autistických dětí přijmout postižené dítě bez předsudků. Je třeba proniknout do světa autistických dětí, poznat jejich svět a myšlení a následně je směřovat do světa zdravých lidí.

 


Zpět na homepage