Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Kam v Praze na skvělou snídani

LUSTR

Menu
náš tip
23.09. do 29.09.
10:00 - 20:00
Kampus Hybernská
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
LUSTR

Letošní ročník největšího tuzemského festivalu ilustrace a komiksu se vrací do své domovské galerie v Kampusu Hybernská. 

 
Cena: od 100 Kč
 
Kampus Hybernská
Hybernská 4
110 00, Praha 1
Vizitka pořadatele 
 

Výstavní program letošního festivalu bude mít dvě hlavní části – tematickou výstavu Zmar věnující se uběhlému pandemickému roku a netematickou pře- hlídku Showcase mladých talentů. Festival ve svém vý- stavní programu představí jak hvězdy české i zahraniční ilustrace a komiksu, tak nové tváře v oboru, a také pestrý doprovodný program, pro letošní rok obohacený o online přednášky a workshopy.

První výstava letošního ročníku nese název Zmar a představí řadu známých ilustrátorů a komiksových kreslířů, které lze již dnes považovat za etablované autory a stálice tuzemské i mezinárodní scény. Mnozí z nich už byli na festivalu k vidě- ní také v minulosti. Výstava se tematicky vztahuje především k aktuálnímu dění a přinese práce vzniklé během období pandemie koronaviru. Mezi vystavujícími se objeví např. sku- pina Nýbrž, Lucie Lučanská, Přemysl Černý, Martin Lacko, Adéla Marie Jirků, Federico Lamas a mnoho dalších.

Druhá část výstavního programu ponese název Showcase mladých talentů a stejně jako loni půjde o volnou přehlídku padesáti mladých ilustrátorů, kteří na Lustru ještě nevysta- vovali. Výběr prací se speciálně zaměří na jejich tvorbu z po- sledního roku. Festival chce prostřednictvím této sekce na- bídnout právě to nejčerstvější, co se na ilustrátorské scéně urodilo, a také představit nová jména. Přehlídka bude opět rozdělena do dvou samostatných žánrových sekcí: komiks
a volná ilustrace. Vystavující do této sekce vybrala odborná porota, v sekci komiksu letos zasedli Klára Vöröšová z knih- kupectví No Ordinary Heroes, ilustrátorka Juliána Chomová, kritička Kateřina Čopjaková, dramaturg KOMA Tomáš Řepa, redaktor a publicista Lukáš Růžička a komiksové tvůrčí duo sestávající ze scénáristky Terezy Drahoňovské a kreslířky Štěpánky Jislové. Do sekce volné ilustrace vybírali vystavují- cí kreslíř a pedagog David Böhm, ilustrátorky Nikola Logo- sová a Linda Retterová, publicistka Hana Řičicová a vítězka loňské ceny diváků festivalu Kateřina Coufalová.

Doprovodný program festivalu sestává z přednášek, workshopů, prezentací, živých komiksových čtení a diskuzí s hosty festivalu. Pro letošní ročník chystáme nově také sérii online přednášek a workshopů, ve kterých se zaměříme například na digitální kresbu nebo animaci – tyto workshopy budou snadno dostupné i pro návštěvníky ze zahraničí nebo jiných koutů republiky. Program nabídne ale i klasické vý- tvarné a rukodělné workshopy pro děti i dospělé a také mas- terclasses zaměřené na podnikání v kreativním průmyslu.

Autorem letošního vizuálního stylu je Alex Šachov, jeden z vystavujících oceněných v hlasování diváků loňského ročníku festivalu.


Zpět na homepage