Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Ultrasupernatural

Menu
náš tip
27.05. do 12.10.
11:00 - 18:00
Centrum současného umění DOX
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Ultrasupernatural

Výstava Ultrasupernatural je vyústěním více než dvacet let trvajícího projektu umělecké dvojice Barbory Šlapetové a Lukáše Rittsteina.

Centrum současného umění DOX
Poupětova 793/1
17000, Praha 7
Vizitka pořadatele 
 

Výstava Ultrasupernatural je vyústěním více než dvacet let trvajícího projektu umělecké dvojice Barbory Šlapetové a Lukáše Rittsteina, kteří spojili své osudy s posledním domorodým papuánským kmenem Yali Mek. Od roku 1997 uskutečnili celkem 11 výprav do vzdálených oblastí Západní Papuy a Papuy Nové Guineje, kde zkoumali místní domorodé kmeny a jejich kulturu.

Znalosti a zkušenosti papuánských kanibalských kmenů byly v minulosti dokumentovány antropology, misionáři a geologickými průzkumníky, nikdy však očima umělců. Tematika, kterou Barbora Šlapetová a Lukáš Rittstein zvolili, stojí vlastně vně uměleckého prostoru a je spíše blízko antropologii či etnologii. Jejich cílem ale nebyl etnologický výzkum, nýbrž umělecká metafora vyjadřující zázrak setkání dvou mentalit oddělených od sebe příkopem času. 

Své zkušenosti s poznáváním života domorodých, původně kanibalských kmenů v jejich přirozeném a rychle mizejícím prostředí umělci průběžně osobitě zpracovali a přenesli do komplexních souborů kreseb, videí, objektů, fotografií i monumentálních soch, které v instalacích tvoří kompaktní celky.

Barbora Šlapetová a Lukáš Rittstein patří mezi kmenové autory Centra DOX. To už v roce 2009, záhy po svém otevření, představilo první část tohoto mimořádného projektu pod názvem Manop, poslední první (2009), a následně v roce 2015 jeho další fázi ve výstavě Všechno je jinak.


Zpět na homepage